Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın renkli lastiklerle ilgili yaptığı testlerde, 554 üründen 20’sinde kanserojen “fitalat” maddesi oranı, yasal sınırların üzerinde çıktı. Bileklik yapmak için kullanılan lastikler kanser riski taşıdığı gerekçesiyle bazı ülkelerde toplatılırken Türkiye de harekete geçti.

Bilekliklerde kanserojen “fitalat” maddesi bulunduğuna ilişkin haberleri ihbar kabul eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetimlere başladı. Habertürk'ün haberine göre, Bakanlık firmalar için ceza sürecini başlattı. Öncelikle ürünler için toplatma kararı çıkarılacak, ardından firmalara 15 bin TL para cezası uygulanacak.

Firmalar gazetelere ilan vererek zararlı ürünleri geri çağıracak. Bu aşamada bakanlık da markaları ifşa edecek.

ÇİN’DEN GELİYOR

Bakanlık yetkilileri, zararlı içeriğe sahip ürünlerin neredeyse tamamının Çin menşeli olduğuna dikkat çekerek “Denetimleri, farklı ithalatçıların ürünlerinde yoğunlaştırdık. Kanserojen bir ürün olan fitalat, hormon bozukluğu da yapıyor” dedi.

DİKKAT EDİN

Ürün Denetmenleri Derneği Başkanı Ali Hakan Kanat ise bu tür ürünleri, ülkeye girmeden teste gönderdiklerini belirterek şunları söyledi: “Bu bilekliklerin zararlı olup olmadığını kimse öngöremez. Sadece testler ile anlaşılır. Aileler ve gençler de bu tür ürünleri alırken CE işaretine dikkat etsin. Bu bir güvenlik işaretidir.”

1 TL’YE DE VAR, 150 TL’YE DE

Bileklik yapımında kullanılan renkli minik lastikler, örme kitleri ile birlikte satışa sunuluyor. Bu kadar yaygın olmasının nedeni, herkesin kendi zevkine göre bilekliğini yapabilmesi. 1 TL civarında satılan lastiklerin fiyatı örme kitleri ve diğer aparatları ile birlikte olunca artıyor. Piyasada bin, 5 bin hatta 10 bin parçalık setler de var. Bu setlerin fiyatı da 150 TL’yi buluyor.