AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. İsmail Tamer, Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle bir açıklama yaptı.
Tamer, mesajında şunları söyledi;
"Günümüzde bütün Dünya insanların kronik hastalıkların insan sağlığına ve sağlık sistemi üzerinde yarattığı yükü azaltmak üzere çalışmaktadır. Bundaki en büyük amaç insanların daha uzun yaşam süresine sahip olması ve yaşamlarını daha sağlıklı olarak sürdürebilmelerini sağlamaktır. Bu manada insan sağlığına karşı olan en büyük risklerden biri de Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre her 3 kişiden birinin kullandığı tütün ürünlerinin insanlar tarafından kullanılması veya insanların istemeseler de tütün ürünlerinin kullanımından doğan sağlıksız çevresel ortamlara maruz kalmasıdır. Esasen tütün ürünlerinin bu risk konumu önlenebilir bir durumdur. Tütün ürünlerine karşı insanların bilinçlendirilmesi sayesinde insana sağlığına olan sayısız zararlarının önlenmesi sağlanabilmektedir.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki sigara kullanımı veya sigara dumanına maruz kalmak en çok anne karnındaki bebekleri etkilemekte ve %10-15 oranında kilo kaybı ve zekâ geriliğine sebep olmaktadır. Ayrıca yetişkin insanlarda ise artık herkesçe bilindiği gibi akciğer kanseri, bronşit ve amfizeme hastalıklarına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra sigara insanların kandaki kolesterol seviyesinde artışa sebep olarak kalp krizi riskini arttırmakta, mide ve yemek borusunda ülser, pankreas ve mesane kanserine yakalanma oranlarını arttırmaktadır. Damar tıkanıklığı, ağız ve diş sağlığı problemleri, beyin hücresi ölümü, katarakt, stres, cinsel performans düşüklüğü, kronik baş ağrısı ve yaraların geç iyileşmesi gibi fiziksel, psikolojik ve hatta milli ve kişisel bütçemiz açısından sayısız olumsuz etkiye sahiptir.
Biz AK Parti hükümeti olarak değerli halkımızın daha sağlıklı bir yaşam sürmesi amacıyla 2009 yılında çıkardığımız Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun ile sigarayla mücadelede Dünya’da öncü ülkeler arasında (Dünya’da 6. Avrupa’da ise 3. Ülkeyiz) yer almayı başarmış bulunmaktayız. Öncelikle bu konuda yol gösterici olacak olan hekimlerimiz için hazırladığımız bilgilendirme kitapçıkları ve eğitimlerle hekimlerimizi bu konuda halkımıza en etkili nasıl yardımcı olacakları konusunda bilinçlendirdik. İnsanlarımızı ücretsiz Sigarayı Bırakma Hatlarına yönlendirerek ücretsiz bir şekilde danışmanlık ve tedavi hizmetleri almasını sağladık. Kamu spotları ile halkımızın bilinçlendirilmesini amaçladık ve özellikle gençlerimizin nargile ve sigara gibi tütün ürünlerinin zararlarının farkına varmalarını sağladık. 2008 yılında ilan ettiğimiz Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı çerçevesinde tütün ürünlerinde özendirici reklamların yasaklanması ve lokanta, kafe, kapalı alanlar gibi toplumun ortak kullanım alanlarında tütün ürünlerinin kullanımını yasaklayarak dumansız hava sahası oluşturulması amacıyla yasal düzenlemeleri hayata geçirdik.
Hükümet olarak bu yasal düzenlemelerin arkasında samimiyetle durmaktayız. Bu sayede Dünya Sağlık Örgütü’nün 2012 yılındaki son değerlendirmesinde 2008 yılında %31,2 olan ülkemizdeki sigara içme oranı 2012 yılında %27,1 ‘e gerilemiştir.15 yaşından önce sigaraya başlayanların oranı ise %19,6’dan %16,1’e gerilemiştir. Sigarayı bırakmayı planlayanların oranı ise gene aynı yıla göre 2012 yılında %7,6 oranında artmıştır.
Halkımızın kendi ve çevrelerindeki insanların sağlıkları için tütün ürünlerinden uzak durmalarını tekrar hatırlatarak, AK Parti olarak bu mücadelemizden asla taviz vermeden devam edeceğimizi belirtmek isterim. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü’nün tütün ürünlerini kullanan vatandaşlarımıza bir vesile olmasını ve bu iradeyi göstermelerini diler. Bütün halkımıza saygı ve sevgilerimi sunarım."