26. Dönem Meclis Başkanlığı seçimlerinin üçüncü turunda Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, 316 oyla Meclis Başkanı seçildi.

AK Parti’den İsmail Kahraman, CHP’den Gülsün Bilgehan, MHP’den Yusuf Halaçoğlu ve HDP’den Dengir Mir Mehmet Fırat’ın aday olduğu Meclis Başkanlığı seçimlerinin üçüncü turu tamamlandı. AK Partili İsmail Kahraman 316 oy, CHP’li Gülsün Bilgehan 125 oy, MHP’li Yusuf Halaçoğlu 40 oy, HDP’li Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy aydı. Bu sonuçlara göre AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Meclis Başkanı seçildi.

Teşekkür konuşması için söz isteyen İsmail Kahraman, “TBMM’nin başkanlığı gibi yüce bir görevi vererek şahsıma gösterdiğiniz güvene şükranlarımız sunuyorum. Bu dönemde yapacağımız çalışmaların milletimizin huzuruna, mutluluğuna, devletimizin gelişmesine katkı sağlamasını diliyorum. Gerçekleştireceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri anayasa, mevzuat ve İçtüzüğe uygun olarak tarafsızlık içinde yürütülecektir. Partilerimiz Meclisimizin çalışmasında, saygınlığının korunmasında gereken hassasiyeti gösterecektir” dedi.

Kürsüden indikten sonra Deniz Baykal’ın ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun elini sıkan Kahraman, önce AK Parti, daha sonra CHP’nin ön sıralarında oturan vekillerin elini sıktı. Kahraman, ardından da MHP Lideri Bahçeli’nin elini sıktı.

Meclis Başkanlığı seçimlerini Kahraman’ın eşi, çocukları ve torunlarının yanı sıra akrabaları da izledi.

İKİNCİ TUR SONUÇLARI

AK Parti / İsmail Kahraman: 318

CHP / Gülsün Bilgehan: 126

HDP / Dengir Mir Mehmet Fırat: 40

MHP / Yusuf Halaçoğlu: 39

Boş ve geçersiz oy kullanılmadı. Bu turda MHP'li Halaçoğlu'nun oylarının 2 azaldı, AK Partili Kahraman'ın oylarının 2 arttığı görüldü. HDP'den bir oy da eksildi.
BİRİNCİ TUR SONUÇLARI

AK Parti - İsmail Kahraman: 316

CHP - Gülsün Bilgehan: 127

HDP - Mir Dengir Mehmet Fırat: 41

MHP- Yusuf Halaçoğlu: 41

TEK SÜRPRİZ MHP'DE

İlk tur oylamada MHP sürprizi yaşandı. 40 milletvekili olan MHP'nin adayı Yusuf Halaçoğlu'na 41 oy çıktı. Adayların hiçbiri 3'te 2 çoğunluk olan 367 oya ulaşamadı. İkinci tur oylamaya geçildi. İkinci tur oylamada da seçilmek için 367 oy gerekiyor. Üçüncü ve son tur oylamada ise seçilmek için 276 oy yeterli olacak.

Seçimlerde AK Parti 317, CHP 134, HDP 59 ve MHP 40 milletvekilliği kazanmıştı.

BUGÜN NELER YAŞANDI?
OYLAMA ÖNCESİ YEMİN... ZANA SALONDA YOKTU

Meclis Başkanı Deniz Baykal, daha önce yemin krizi yaşayan Leyla Zana ile daha Meclis'te bulunmadıkları için yemin edemeyen Selahattin Demirtaş, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım ve Ali Atalan'ı kürsüye çağırdı. Bu isimlerden sadece Abdullah Zeydan salonda olduğu için kürsüye gelip yemin etti.

-15.10 HDP'li Abdullah Zeydan yemin etti.

-TBMM Genel Kurul Salonu'na ilk gelen isim AK Parti'nin Meclis Başkanı Adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman oldu. Genel Kurul Salonu açılmadan yaklaşık 30 dakika önce salona giren AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı Adayı İsmail Kahraman, gazetecilere el sallayarak hatırlarını sordu.

4 İSİM YARIŞTI

TBMM Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP İstanbul Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı.