Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı İbrahim Acar, bakanlığın başlattığı stratejik mekansal planlama çalışmasıyla şehirlerin yeniden planlanması, imarı ve inşası sürecinde her bir şehrin kimliğine göre yapılanmasının ve şekil almasının hedeflendiğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Amasya Belediyesi’nin birlikte düzenlediği “Amasya Şehir Kimliği Çalıştayı” tanıtım toplantısının ardından çalıştay süreci hakkında İHA muhabirine açıklamada bulunan İbrahim Acar, “Bu şehrin değerlerini, varlıklarını, tarihini, kültürünü, kaybedilmiş, saklanmış, gizlenmiş, unutulmuş olanlar varsa bunları ihya etmek, canlandırmak, var olanlarını muhafaza etmek, geliştirmek, geleceğe taşımak, unutulmuşlarını yeniden hatırlamak, içinde yaşayanların ve dışarıdaki insanların buradaki değerlerin farkına varmasını temin etmek, şehrin maddi ve manevi, ekonomik ve diğer açıdan gelecek vizyonunu oluşturmak, geleceğe şehrimizi taşımak istiyoruz” dedi.
Çalıştayın 14 Şubat günü yönetici, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kanaat önderleri, akademisyenler ve medya mensuplarının da katılımıyla düzenleneceğini belirten Acar, sunulacak bilgi, belge ve dokümanlar ile ortak fikir, ortak akıl, ortak vizyon öngörüsünü tespit edip çalıştay raporu olarak sunulacağını kaydetti.
Bakanlığın başlattığı stratejik mekansal planlama çalışmasının çok önemsendiğini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı Acar, “Ülke çapında stratejik mekansal planlama çalışmaları var. Bütün şehirlerin, bütün yerleşim birimlerinin, kırsalın her birisinin yeniden planlanması, yeniden imarı, yeniden inşası sürecinde her bir şehir kimliğine göre yapılansın, kimliğine göre şekil alsın, kimliğine, ruhuna göre binalar olsun. Apartmanda, kamu binasında oturan da bunu söylesin. Herkes, bu şehri tamamlayan kimlikle, ruhla uyumlu bir hayat sürsün istiyoruz” diye konuştu.
Saraydüzü Kışlası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi’ndeki çalıştay tanıtım toplantısında konuşan Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, çalıştayın Amasya’yı geleceğe taşımak, ortak görüş, bakış, sorumluluk ve bakışla Amasya’nın kaybolan değerlerini ortaya çıkarmak adına önemli olduğunu söyledi.
Çalıştayda konuşan Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de, Amasya’nın UNESCO kültür mirasına aday olmasıyla ilgili Şubat ayında resmi müracaatın başlayacağını dile getirdi.
Çalıştayın sunum bölümünde de Doç. Dr. Ayfer Gedikli, izlenecek yol hakkında katılımcılara bilgi verdi.