DİYARBAKIR'da 14 yaşındaki M.T.'yi rızası ile kaçırarak evlendiği iddiasıyla yargılanan 31 yaşındaki C.T.'ye 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi.
Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre olay, Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde yaşandı. İddiaya göre, 2006 yılında 31 yaşında olan C.T., aynı köyde yaşayan 14 yaşındaki M.T.'yi evlenmek için kendi rızası ile kaçırdı. Büyüklerin araya girmesi üzerine taraflar bir hafta sonra barışırken, M.T.'nin bir hastalık nedeniyle hastaneye gitmesi ve 14 yaşında olduğunun ortaya çıkması üzerine güvenlik güçlerine haber verildi. Olayın ortaya çıkması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınan M.T. ve ailesi, şüpheli eş C.T.'den şikayetçi olmadıklarını söyledi. Dosyayı inceleyen savcı mağdurenin 15 yaşından küçük olması nedeniyle suçun şikayete tabi olmadığını belirterek olayla ilgili iddianame hazırladı.
EŞİNE 15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
İddianamede mağdurun yaşının tespiti amacıyla hastaneye sevk edilerek rapor aldırıldığı, rapora göre M.T.'nin olay tarihinde 14-15 yaşlarında olabileceği belirtildi. Raporda belirtilen yaşın nüfus kaydı ile uyumlu olduğunu ifade eden savcı, bu durumda bile mağdurenin olay tarihinde 15 yaşından küçük olduğunu kaydetti. İddianamede 14 yaşındaki M.T. ile imam nikahı ile evlenen ve şu anda resmi nikahı bulunan C.T.'nin 'Çocuğun cinsel istismarı' suçundan 8 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
10 BİN LİRA BAŞLIK PARASI ÖDENDİ
İddianamenin kabul edilmesinin ardından sanık eş C.T.'nin yargılanması Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. İfadesi alınan tutuksuz sanık C.T. olaydan önce mağdureyi ailesinden istemeye gittiğini ancak babasının vermediğini belirterek, "Mağdure olay günü bana telefon açtı. Babasının kendisini zorla başkasına vermek istediğini ve kendisini kaçırmamı istedi. Ben de köye giderek onu alıp götürdüm. Bir hafta kadar birlikte kaldık ve daha sonra ailesi ile barıştık" dedi.
14 yaşındaki mağdur M.T.'nin iddiannamede yeralan ifadesinde, babasının kendisini zorla başkasına vereceğini belirterek, "Ben bu kişi ile evlenmek istemiyordum. Ben C.T.'yi seviyordum. Bu nedenle C.T.'yi arayıp beni kaçırmasını istedim. Kendi rızam ile gittim. Bir süre sonra C.T.'nin ailesi 10 bin lira başlık parası ödedi ve ailem ile barıştık" dedi.
Davayı geçtiğimiz günlerde karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık C.T.'nin, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Davanın gerekçeli kararında mağdurenin suç tarihinde 15 yaşından küçük olması nedeniyle rızasının sonuca etkili olmadığı kaydedildi.