Başbakan Davutoğlu’nun Babacan’ı ikna ederken kaptanlık sözü verdiği belirtiliyor. AK Parti kurmaylarına göre ekonomide sürpriz olmayacak.

1 Kasım genel seçimlerinde, AK Parti oyların yüzde 49.5’ini alarak parlamentoda 317 milletvekiline sahip olurken, para ve sermaye piyasaları tek parti hükümetinin siyasal ve ekonomik istikrar getireceği algısıyla sert yükseldi.

Kısa vadede bu olumlu tepkiye rağmen, yatırımcılar açısından bundan sonraki ilk kritik dönemeç, ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve ardından hükümetin açıklayacağı reform programı olacak.

AK Parti kulislerinde konuşulanlara göre son seçimde rüştünü ispat eden Ahmet Davutoğlu ekonominin kaptanlığını yine Ali Babacan ve ekibine verecek. Nitekim bu sözü alan Babacan’ın da ekibini uyardığı konuşuluyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da yeniden görev isteyen sözlerinin, Davutoğlu ile Babacan arasındaki görüşmeye dayandığı ifade ediliyor. Enflasyon hedefini beşinci keredir tutturamayan Erdem Başçı görev süresinin dolmasının ardından, tekrar görev beklediğini söylemişti.

ERDOĞAN DA VAZGEÇMEZ


AK Parti yetkilileri de, 2019 yılına kadar yeni bir seçim olmayacak olmasının, hükümete önemli bir fırsat verdiğini ve bir an önce reformlara odaklanılacağını belirtirken, Erdoğan’ın da ekonomi yönetiminde yabancı yatırımcıların istikrar unsuru olarak gördükleri Ali Babacan ve Mehmet Şimşek ekibinden vazgeçmeyeceğini belirtiyorlar.

BU TAKIM BOZULMAZ

“Kimse böyle bir takım varken oyunu bozmak istemez. İşini bilen ve öğrenmeyle zaman kaybetmeyecek bir yapı bozulmayacaktır” diye konuşan AK Parti’den üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “2015’i tamamen kaybettik ama 2016 kaybedilecek gibi değil. Hızlı adımlar atılmalı ve atılacak. Bu hükümet ve ekonomi yönetimi önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak reforma odaklanacak” diye konuştu.

Berat Albayrak kadroda olacak mı?

Yetkililer, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ekonomi yönetiminde kalmasına kesin gözüyle bakıldığını, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Naci Ağbal’ın yanı sıra Nurettin Canikli, Berat Albayrak ve İbrahim Turhan gibi isimlerin de önemli adaylar arasında bulunduğunu belirtiyorlar. 

Haber7