SAMSUN (AA) - Samsun Turizm Derneği Başkanı Dilek Genç, hazırladıkları ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne sundukları proje ile Kızılırmak Deltası'nda bulunan yılkı atlarının (başıboş bırakılmış, yabanileşmiş) bir araya toplanarak turizme hizmet etmesinin amaçlandığını belirtti.

Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz kıyılarında doğal özelliğini koruyabilmiş sulak alanlarından yaklaşık 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası'nın 2 bin 200 hektarının Ramsar Sözleşmesi kapsamında sit alanı ilan edildiğini, 5 bin 174 hektarının da yaban hayatı geliştirme sahası olarak belirlendiğini söyledi.

Delta alanının deniz, göl, nehir, bataklık, sazlık, orman, kumul, çayır, mera ve tarım alanı habitatlarını bir arada bulundurduğunu vurgulayan Genç, deltadaki besin maddelerinin çokluğu ve iklimin uygun olmasının biyoçeşitliliği zenginleştirdiğini, bunun da yılkı atları için yaşanabilir bir alan oluşturduğunu ifade etti.

Deltadaki turizm aktivitelerinin daha canlı hale gelmesi için bir dizi çalışma yürüttüklerine dikkati çeken Genç, bu kapsamda yılkı atlarının koruma altına alınması ve turizme kazandırılmasının önem taşıdığını kaydetti.

Doğada serbest dolaşan yabani atların tamamının geniş bir alanda topluca barınmaları, böylece koruma altına alınması gerektiğini düşündüklerini dile getiren Genç, "Deltada bulunan yılkı atları, kuş cennetiyle bir bütünlük oluşturuyor. Sayıları 250'nin üzerindeki yılkı atlarının belirlenen sahada bir arada barındırılması ve yaşamlarını burada sürdürmeleri, turizm faaliyetleri açısından da önemli. Ayrıca atların koruma altında olmaları açısından da bu, uygun olacaktır. Bu kapsamda deltada belirli alanlarda çalışmalar yürüttük ve yerleri belirledik. Hazırladığımız raporları ve bu konudaki projemizi Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin deltadaki çalışma kapsamına almasını istedik" dedi.

Genç, deltadaki yılkı atlarının sadece yurtiçi değil, dünya açısından da doğa severlerin ilgisini çekeceğini düşündüklerini anlatarak, "Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla sürdürülecek çalışma meraklılar, sadece atların barındığı alanlara gelerek yüzlerce atı bir arada görebilecekler. Dernek olarak deltadaki bütün güzelliklerinin bilinmesini amaçlıyoruz" diye konuştu.