Diyarbakır’da 7’ncisi düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışı törenle yapıldı. Törende konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Ortadoğu’da yaşananlara rağmen barış süreci sayesinde bölgede istikrar havasının olduğunu belirterek, tüm olumsuzluklara rağmen herkesin sürecin getirdiği pozitif atmosferden istifade ettiğini vurguladı.
Diyarbakır’da 7’ncisi düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışı törenle yapıldı. Törene, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, DİSİAD Başkanı Burç Baysal, DİGİKAD Başkanı Gülşen Duran, kamu kurum ve kuruluşlarını yetkilileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
"DEZAVANTAJI, AVANTAJA ÇEVİRDİK"
Törende yapılan açılış konuşmalarının ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, artık bazı şeylerin yaşama geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bu coğrafyada o kadar çok şey konuştuk ki, konuştuğumuz şeylerin en azından bir bölümünü artık pratiğe dönüştürmemiz lazım. 7’nci kezdir fuarımız yapılıyor ve artık kurumsallaştı. İnşallah 17’inci 27’inci fuarlarımızı yapar ve uluslararası fuar haline geliriz. Ama geçen bir yılın muhasebesini yapmak için fuarlar belki bir ölçü olabilir. Bu geçen bir yılda biz ne yaşadık? Bir yanı başımızda büyük bir yangın çıktı. Suriye’de, Irak’ta halen söndürülememiş bir yangın var. Bunun çiftçimizi etkilememesi mümkün değil. Bu bir dezavantajdı ancak bunu bir avantaja çevirdik" dedi.
"BÜYÜK BİR FIRSAT KAPIMIZDA DURUYOR"
İster Şengal’de, ister Kerkük’te ister de Afrin’de olsun yeniden tarımın, hayvancılığın ve üretimin olması için herkesin aynı motivasyonla yaklaşması gerektiğine işaret eden Anlı, şunları kaydetti:
"Bizim için düne kadar risk oluşturan dezavantajlı başlıkları lehimize dönüştürmek için büyük bir fırsat kapımızda duruyor. Şu an burada hepimiz farkındayız ki bir istikrar havası var. Her şeye rağmen, bütün olumsuzluklara rağmen yürütülen bir barış ve çözüm sürecinin getirdiği pozitif atmosferden hepimiz istifade ediyoruz. Bunu kalıcılaştırmak için herkesin canla başla çalışması lazım. Üretim de, gelişim de ve ekonomik refah da buralardan geçecek."
Anlı, siyasi partilerin milletvekili adaylarına da vurgu yaparak, "Son olarak bizler yerel yönetimler olarak siyasetten uzak durmaya çalışıyoruz ancak bugün partilerin aday listeleri açıklanıyor. Diyarbakırlılar olarak biz de şunu ifade etmek istiyoruz; barış sürecine, Kürt meselesinin demokratik çözümüne, barışa ve kardeşliğe vesile olacak hayırlı isimlerin tespit edilmesini diliyoruz" diye konuştu.
"ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLİYOR"
Anlı’nın ardından konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise tarım ve hayvancılığın Diyarbakır için önem arz eden ve en başta gelen sektörlerden birisi olduğunu söyledi. Vali Aksoy, "Diyarbakır’a baktığımızda tarımsal potansiyeli oldukça yüksek ve bunu da ekonomik kazanca dönüştürülmesi çini önemli çalışmaların yapıldığı bir il. Diyarbakır’ın arazi varlığına baktığımızda yüzde 50’sine yakın bir bölümü tarımsal arazi niteliğinde. Çiftçi kayıt sistemine baktığımızda yaklaşık 40 bin çiftçimiz söz konusu. Böylesine önemli bir ilde gerçekleştirilen tarımsal üretimin daha üst noktalara ulaşılması adına yürütülen çok önemli çalışmalar var. GAP kapsamında çok önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor" şeklinde konuştu.
Açılışın ardından ziyaretçiler fuar alanını gezdi.