Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenimahalle ile Şentepe arasında iki aşamalı olarak yapımı gerçekleştirilen teleferik hattında bugüne kadar 4 milyon üzerinde Başkentli yolculuk yaptı.
Başkentliler, ilk kez Ankara’da toplu taşıma amaçlı kullanılan teleferiği çok sevdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenimahalle ile Şentepe arasında iki aşamalı olarak yapımı gerçekleştirilen hattan, bugüne kadar 4 milyonun üzerinde Başkentli yararlandı.
Yenimahalle metro durağıyla senkronize hizmet veren 4 istasyonlu teleferiğin 1450 metre uzunluğundaki ilk hattı, 17 Haziran 2014 tarihinde tamamlanarak hizmete girmişti.
Şentepe merkez ile TRT vericiler arasındaki bin 800 metre uzunluğundaki ikinci aşama teleferik hattı da 20 Mayıs 2015 tarihinde hizmete alındı. Birbiriyle bağlantılı olarak çalışan teleferik hattından günün her saatinde seyahat edebilen Ankaralılar, bu ayrıcalığı yaşamaktan oldukça mutlu oluyorlar. Teleferik yolculuğuyla kenti yer yer 67 metre havadan panoramik olarak izlemenin zevkini çıkaran Başkentliler, daha önce otobüs veya özel araçlarla 30 dakikada aşabildikleri 3 bin 257 metrelik mesafeyi 13,5 dakikada almanın tadına varıyor.
Teleferik hattını kullanma şansını elde eden vatandaşlar, Ankara manzarası eşliğinde trafiksiz, telaşsız ve tehlikesiz şekilde seyahat ediyorlar.
Toplu taşıma amaçlı ilk teleferik hattı olma özelliğindeki 106 vagonlu teleferik hattı, ücretsiz olması nedeniyle de bölge dışında yaşayan Başkentlilerin yanı sıra şehir dışından gelenlerin ilgi odağı oluyor.
Yenimahalle Metro durağı ile Şentepe Antenler bölgesi arasında senkronize olarak hizmet veren hattın, Yenimahalle Metro İstasyonu, Yunus Emre Meydanı, TRT Vericiler ve Şentepe Son Durak olmak üzere 4 durağı bulunuyor. Teleferik hattı apartmanların 7 metre üstünden yol alırken, zaman zaman bu mesafe yerden 67 metre yüksekliğe kadar çıkıyor. Her biri 10 kişi taşıma kapasitesine sahip kabinlerin tamamı hat üzerinde aynı anda çalışırken, her kabin 5 saniyede bir istasyona gelerek yolcularını alıyor.
GÜNDE 18 SAAT ULAŞIM İMKANI
Yenimahalle-Şentepe Teleferik Hattı ulaşıma girdiği tarihten itibaren yıllık bakımlarının dışında her gün 18 saat hizmet veriyor. Başkent ve Başkentliler için yeni bir ulaşım sistemi olan teleferik hattında yolcuların güvenliği ve konforu da en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş durumda. İstasyonlarda titizlikli görev yapan güvenlik elemanlarının yanı sıra ana kumanda merkezinden de kabinlerin hız ayarlaması başta olmak üzere takibi, anlık olarak yapılıyor. Güvenlik önlemleri açısından, hatta 12 yaşından küçüklerin tek başına seyahat etmelerine izin verilmiyor.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR EDERİZ”
Teleferikle ulaşımlarını sağlayan bölge halkı, kendilerine bu imkanı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e teşekkür etti.
Şentepe’de ikamet eden ve devlet memuru olduğunu belirten Abdulkadir Erdoğan, “Önceden Yenimahalle Metrosuna otobüsle gidiyordum. Zaman açısından bu benim için önemli bir sorundu. Bu mesafeyi özellikle sabahları almak, neredeyse 40 dakikayı alıyordu. Oradan metroya binip işime gitmek de 10-15 dakikamı alıyordu. Şimdi ise işime teleferik hattını kullanarak gidiyorum. En fazla 20 dakika içinde iş yerinde oluyorum. Başkanımız Melih Gökçek’e, bu imkanı bize sunduğu için teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
"YENİLİKLERE AÇIK OLMAK GEREK"
İnsanların yeniliklere açık olması gerektiğini ifade eden Hulusi Ulusoy, sırf bu amaçla iki küçük torununu yeni ulaşım aracı teleferikle tanıştırmak için başka bir semtten gelerek seyahat ettiğini söyledi.
Teleferiğin Başkent için çok güzel bir hizmet olduğunu kaydeden Ulusoy, “Hem ulaşım amaçlı olsun hem de seyir amaçlı olsun ikisi için de son derece güzel olmuş. Bu tarz projelerin yapılmasına engel olmaya çalışanları ve eleştirenleri anlamıyorum. İnsanların yeniliğe açık olmaları gerekiyor. Emeği geçenlerden Allah razı olsun” dedi.
"OKULA GİDERKEN ARTIK DAHA GEÇ ÇIKIYORUM"
Okuluna gitmek için hizmete girdiğinden bu yana teleferik hattını kullandığını dile getiren lise öğrencisi Elif Albayrak, “Şentepe’de oturuyoruz. Açıldığı günden itibaren okuluma gidip gelirken ulaşım için kullanıyorum. Eskiden metrodan indikten sonra evime otobüsle gidiyordum, trafikte uzun süre geçiriyordum. Sabahları evden daha geç çıkıyorum. Benim için bu açıdan daha rahat oldu. Çok teşekkür ederim” diye konuştu.
“EN GÜZEL ANKARA MANZARASI”
Arkadaşlarıyla birlikte Ankara’yı havadan görmek için teleferiğe bindiklerini belirten bir diğer yolcu Evren Metin de şunları dile getirdi:
“Ben burada oturmuyorum, arkadaşlarımla birlikte bu güzel Ankara manzarasını havadan görmek istedik. İzmir’den arkadaşım geldi, Ankara’yı görmek istedi. İlk olarak buraya getirdim. Çünkü en güzel Ankara manzarası buradan görülüyor. Hem de hiç teleferiğe binme imkanı bulamamış olanlar için çok büyük değişiklik oluyor. Teleferiğe ilk kez Ankara’da binmiş olmanın keyfini yaşamış oluyorlar.”