Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ABD'nin Suriye operasyonunu "olumlu ve anlamlı" bulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Suriye'de 7. yılına girdik bir iç savaş var. Son vekalet savaşları şeklinde gelişti. Çok acımasız bir savaş. Daha önce kimyasal silahlar kullanıldığı kanıtlandı. Ama yeterli bir tepki gösterilmedi. Bu ilk değil. Bir millet belki uzun yıllar ayağa kalkmayacak şekilde tarumar edildi. Esed rejiminin tarumarlığının durdurulması lazım. Barış sürecinin hızlandırılması, adil bir barışın, kalıcı bir barışın sağlanması şarttır. Ümit ederiz ABD'nin bu operasyonu barış sürecinin teşvik edilmesini sağlar" 

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'yi vurmasını yerinde bulduklarını açıkladı.

İşte konuşmasından satır başları

 ABD'nin hava saldırısını yerinde buluyoruz ve destekliyoruz. Suriye'de bir geçiş hükümeti kurulmalı. Suriye'den yeni göç dalgası olabilir.  ABD Dışileri Bakanı'yla görüşmek için temastayız. Koalisyona bilgi verildi. Esad bir an evvel uzaklaştırılması gerek. 

ÖMER ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik: "Bugün ortaya koyulan en azından bu kararlılık, bu askeri kararlılık ciddi bir mesajdır ve bu askeri kararlılıktan dolayı diğer ülkelerin bu askeri harekatı suçlamak gibi bir yaklaşımları kabul edilemez. Çünkü bu askeri harekatın, bu kararlılığın sebebi Esed rejiminin ortaya koyduğu katliamdır." 

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Suriye rejiminin Han Şeyhun kimyasal saldırısının ardından ABD'nin Şayrat Askeri Üssü'ne yaptığı operasyonun "son derece olumlu" karşılandığını vurgulayarak, "Benzer suçların cezasız kalmaması ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesi yönünde atılacak adımlar, Türkiye’nin tam desteğine sahip olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Suriye rejiminin insanlık vicdanı önünde ve ilgili uluslararası kuruluşların tespitleriyle sabit, altı yıldır gerek konvansiyonel gerek kimyasal silahlarla işlediği insanlık ve savaş suçlarının son örneğini teşkil eden Han Şeyhun kimyasal saldırısı sonrasında, ABD'nin sabaha karşı rejimin Şayrat Askeri Üssü'ne yaptığı operasyonun son derece olumlu karşılandığı" bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Benzer suçların cezasız kalmaması ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesi yönünde atılacak adımlar, Türkiye’nin tam desteğine sahip olacaktır.

Rejimi halkına karşı sürdürdüğü terör ve toplu cezalandırma uygulamalarından alıkoyacak ve Suriye’de siyasi çözümün önünü açacak bir sürecin ilerletilmesi için 3 milyon Suriyeliyi barındıran bir ülke olarak uluslararası toplumla birlikte çalışmayı sürdüreceğiz."

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD tarafından Şayrat Hava Üssü'ne yönelik bu sabah gerçekleştirilen hava saldırısını, Esed rejiminin savaş suçlarına karşı verilmiş olumlu bir cevap olarak değerlendirdiklerini belirtti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD'nin Suriye'de hava üssünü vurmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kalın, "Amerika Birleşik Devletleri tarafından Humus’ta bulunan Şayrat Hava Üssü’ne yönelik bu sabah gerçekleştirilen hava saldırısını, Esed rejiminin savaş suçlarına karşı verilmiş olumlu bir cevap olarak değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

İdlib'de 4 Nisan Salı günü yaşananların, eli kanlı Esed rejiminin siyasi geçiş sürecini ve ateşkes çabalarını hiçe saydığını yeniden gösterdiğini belirten Kalın, şunları kaydetti:

Operasyon önemli bir adımdır. Esad'ın savaş suçlarına verilmiş olumlu bir cevaptır.  Uluslararası toplumun birlik içinde hareketi önemli. 

Şaryat Hava Üssü’nün kullanılamaz hale getirilmesi, sivillere yönelik kimyasal ve konvansiyonel saldırıların cevapsız kalmaması açısından önemli bir adımdır. Benzer katliamların yeniden yaşanmaması için acilen uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgenin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Kaynak:Vatan