Akdeniz üzerinden İtalya’ya geçen göçmenlerle görüşme yapan Kadın Göçmen Komisyonu’nun (WRC) raporu çarpıcı gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdi. 

Libya’dan giden göçmenlerin taciz ve işkenceye uğradığını vurgulayan raporda, “göçmen kampları, gözaltı merkezleri, yasa dışı hapishaneler” gibi yolculukları süresince bulunmak durumunda kaldıkları birçok noktada, göçmenlerin, “şantaj, cezalandırma, eğlence için” tacize ve işkenceye maruz kaldığı belirtildi.

KAÇIRILMA, KÖLELİK, FİDYE İSTEME…

Göçmenlerin insanlık dışı koşullarda yaşadıkları belirtilen raporda, yasal veya yasa dışı kamplarda tutulan göçmenlerin ailelerinden fidye istendiği, köle olarak kullanıldığı veya satıldığı ileri sürüldü. Bazılarının ise gördüğü işkence sonucunda hayatını kaybettiği vurgulandı. 

BASKI UYGULAMA TALEBİ

WRC, AB’ye ortak çalıştığı Libya’daki kuruluşları daha sıkı denetleme çağrısı yaparken, İtalya hükümetinin, Libya’yı güvenli bir ülke olarak kabul ederek göçmenleri buraya göndermesinin durdurulması istenilen raporda, AB ülkelerinin Libya hükümetine, Akdeniz’de kurtarılan göçmenleri serbest bırakması yönünde baskı uygulaması talep ettiği öğrenildi.