Tedavi amacıyla kullanılan burun spreylerinin 5 günden fazla kullanılmaması gerektiğini anlatan uzman "Burun spreylerinin uzun ve aşırı dozda kullanılmasına bağlı rinitis medikamentoza hastalığında yapılması gereken ilk işlem buna neden olan spreyi kesmektir. Bu grup burun açıcı spreyler 5 günden fazla kullanılmamalıdır. Yapılan hayvan deneylerinde de 5. günden sonra burun mukozasında hasarın başladığı 8. haftanın sonunda ise artık kalıcı hasar meydana geldiği gösterilmiştir.

BAĞIMLILIK PSİKOLOJİK OLARAK GÖRÜLÜYOR

Genellikle bu spreylere olan bağımlılık psikolojik olup, 2 ila 4 hafta içerisinde burun tıkanıklığı geçmektedir. Bu durumda 2 ila 4 hafta boyunca kortizon içeren spreyler burun açmak için kullanılabilir.

BURUN ETİ BÜYÜYOR

Uzmanlar, aspirin, ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları, doğum kontrol ilaçları, antidepresanların kullanımının da burun etinin büyümesine ve burunun kendi kendini temizleyen mekanizmasının bozulmasına sebep olarak burun tıkanıklığına neden olabildiğinin altını çizdi. Bu yüzden haftanın her günü bu spreylerin kullanımından kaçınılması gerektiğini belirttiler.

BURUN TIKANIKLIĞINA SEBEP OLUYOR

İlaç yan etkisine bağlı burun tıkanıklığındaki işlevsel bozuklukların ameliyatsız çözümlerle giderilebildiğini belirten uzman, ilaç tedavisi yöntemleri ile tıkanıklıkların ortadan kaldırılabildiğini de ekleyerek hastalarının ilaç tedavisine yönelmelerini onayladı.