Denizli’ye içme suyu sağlamak ve tarımsal sulamayı desteklemek amacıyla kurulan Gökpınar Barajı çevresinde, 1995 yılından beri izin verilmeyen bazı yerler için yapılaşma izni çıktı.

Denizli’de, içme suyu ve tarımsal sulamaya destek sağlamak amacıyla yapılan Gökpınar Barajı çevresinde, Su Kirliliği Yönetmeliği gereği yapılaşma izni verilmeyen yerler için, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve DESKİ, iki yıldır yürüttüğü çalışmayı sonuçlandırdı. Denizli Büyükşehir Belediyesi ile DESKİ bu kapsamda hazırladığı raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sundu. Çalışma ile barajın çevresi 3 farklı koruma alanına ayrılırken, baraja en yakın mutlak mesafe dışında kalan parsellerde, 1995 öncesi veya sonrası çıkan imar kararları çerçevesinde izin verildi. Baraj ile ilgili Su Kirliliği Yönetmeliği gereğince yapılaşma izni verilmeyen Kayıhan, Hürriyet, Cumhuriyet, Deliktaş ve Fatih Mahallelerindeki imar mağduriyeti, yürütülen çalışmalar sonucu ortadan kaldırıldı.

"Sorunun çözümü noktasında vatandaşlardan yoğun talepler alıyorduk"

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ile 5 mahallenin muhtarı, Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda basın toplantısı düzenledi.

Barajın kaldırılacağına ilişkin iddialara cevap veren Başkan Zolan, "Barajın kalkacağına yönelik iddialar dolaşıyor. Bu baraj burada durmaya devam edecek. Bu yatırım önemli bir yatırım. Şu an tarımsal ihtiyaçları karşılayacak özellikte. Ama ileri ki zamanda ihtiyaç duyulduğunda, içme suyu rezervi sağlama amacıyla elimizde tutmaya devam edeceğiz. Bu barajın yapılış amaçlarının içinde içme suyu özelliği olduğu için su kirliliği yönetmeliğimiz var. Bu yönetmeliğe göre mutlak mesafe, orta mesafe ve kısa mesafe şeklinde değişik kademelerle koruma alanlarımız var. Bu koruma alanları içinde belirli yasaklar konulmuştu. Bu yasaklar çerçevesinde buradaki tüm yapılaşmalar durdurulmuş, bazı binalar yarım kalmış, bazı arsaların üzerine de yapı yapılamamış Bu 1995 yılından bugüne kadar, neredeyse çeyrek yüzyıla varan bu süreçte vatandaşlarımızın sıkıntı ve mağduriyet yaşamasına neden olmuş. Bu sorunun çözümü noktasında vatandaşlardan yoğun talepler alıyorduk" dedi.

"Yaklaşık 2 bin vatandaşımız mağdurdu"

Yaklaşık 2 bin parsele yapılaşma izninin çıkması için vatandaşlardan yoğun talepler aldıklarını belirten Başkan Zolan, yapılaşma izni çıkan yerlerin 1995 yılı öncesi veya sonrası çıkan imar kararlarını kapsadığını söyledi. Zolan, "Denizli 2014’te büyükşehir olduktan sonra DESKİ’nin kurulmasıyla 2 yıla varan bir çalışma gerçekleştirdik. Su havzalarının korunmasıyla ilgili bir yönetmelik hazırladık. Bu yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. Bu yönetmeliğin uygun olduğunu bildirip bizlere onay verdiler. Onayın ardından Büyükşehir Meclisi’nde görüştük. Çalışmamız mecliste kabul edilerek askıya çıktı. Şu anda askıdan inerek yönetmeliğimiz kesinleşti. Bu yönetmelik suyu koruma ve kullanma maddelerini belirleyen, bazı mağduriyetleri giderici ama suyun da temiz kalması için ciddi kararları ve hükümleri olan bir yönetmelik. Yönetmeliğimizin bir maddesinde, bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte usule uygun alınmış bir imar planı varsa, bu plan noktasında oluşmuş olan yerler geçerlidir. Bu şu demek; 1995 öncesi ya da sonrası olsun, usule uygun alınmış bir imar planı varsa geçerlidir. Ancak bu imar planları üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Adı geçen 5 bölgemizde imar planı olup yapılaşma izni verilen parseller var. Ya da bu parsellere kaçak yapılmış olan yapılar var. Bu noktada, artık insanlar kendi parselleri üzerinde tasarrufta bulunabilirler" diye konuştu.