Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) verilerine göre; Eskişehir’de en yüksek eleman açığı oranına sahip sektörün bilgi ve iletişim faaliyetleri olduğu belirlendi.

İş-Kur, 81 ilde 99 bin 806 iş yerini ziyaret ederek, o illere ait piyasa verilerini derledi. Piyasanın önde gelen faaliyetleri arasında imalat, toptan ve perakende ticaret ve inşaat sektörleri yer alıyor. Eskişehir’de yapılan araştırma kapsamında ziyaret edilen 20’den fazla istihdamlı iş yeri faaliyetlerine göre; en fazla verinin imalat sektöründe olduğu tespit edildi. Bu sektörü toptan ve ve perakende ticaret ile inşaat sektörleri izliyor.

En yüksek açık oranına sahip sektör bilgi ve iletişim faaliyetleri

Öte yandan bu araştırma ile, Eskişehir’de 20’den fazla istihdamlı iş yerinin yüzde 18,6’sında açık olduğu açıklandı. Eskişehir genelinde açık oranı ise yüzde 1 olarak hesaplandı. En yüksek açık oranına sahip sektör, yüzde 4,6 ile bilgi ve iletişim faaliyetleri oldu. İşverenlerin açık işleri ile ilgili en çok talepte bulundukları meslekler, diğer imalat, tezgah operatörlüğü ile mermer işçiliği olduğu bildirildi. Ağır işçilikte en çok aranılan özellikler konusunda ise mesleki teknik bilgi ve tecrübe fiziki ve bedensel yeterlilik ön plana çıkıyor.

2018 yılı nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 2 artmasını ön görüyor

Araştırma kapsamındaki iş yerlerinin yüzde 28,9’unda, en az bir meslekte eleman temininde güçlük çektiği tespit edildi. Eleman temininde güçlük çekilen mesleklerde ilk sırada gaz alt kaynakçısı, torna tezgahı operatörü, tramvay/metro sürücüsü yer alıyor. Eskişehir’deki araştırmalar kapsamında, işverenler 2018 yılı nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 2 artmasını ön görüyor. En fazla net istihdam artışı beklenen sektörler ise imalat, toptan ve perakende ticaret, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri oldu. İl genelinde net istihdam artışının en fazla metal mamuller montaj işçisi, diğer imalat ve işçiler, beden işçisi mesleklerinde olması bekleniyor. Ayrıca 1 Ocak-20 Ekim tarihleri arasında il müdürlüğünce, 50 bin 479 kişi müdürlüğe müracaat ettiği ve yürütülen aktif eğitim programları kapsamında ise 3 bin 643 kişi, toplum yararına programlarda, 3 bin 269 kişi iş başı eğitim programlarında geliştirildiği açıklandı. Buna ek olarak, 903 kişiye meslek edindirme programları kapsamında eğitimler verildi ve bin 504 kişi girişimcilik programları kapsamında sertifika aldı.

Yapılan açıklamada, işsizlik sigortası faaliyetleri kapsamında, 4 bin 972 kişiye işsizlik ödeneği bağlandığı ve bu kişilere toplam 29 milyon 594 bin 819 ödeme yapıldığı da belirtildi.