Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geniş tabanlı güçlü bir koalisyonun zorlukları fırsata dönüştüreceğini belirterek, “Umarız siyasetçilerimiz Ramazan bayramının hemen sonrasında bir demokrasi bayramını da bu ülkeye yaşatırlar" dedi.
Güçlü ve geniş tabanlı bir hükümetin hem toplumsal iklimi iyileştirebilecek hem de hukuk, demokrasi ve ekonomi alanında güçlü ve etkili adımlar atabileceğini vurgulayan Yorgancılar, “Biz sanayiciler olarak üretim ve ihracat çekişli büyümenin, bunun için yeni bir üretim ve yatırım teşvik sisteminin acil ve öncelikli olduğunu, üretim-eğitim entegrasyonunda yeni ve radikal adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için geniş tabanlı güçlü bir koalisyonun zorluğu fırsata dönüştürmek anlamına geleceğini öngörüyoruz. Umarız siyasetçilerimiz Ramazan bayramının hemen sonrasında bir demokrasi bayramını da bu ülkeye yaşatırlar" diye konuştu.
“ZAMAN KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK”
Seçimlerin ardından mevcut siyasi durumu değerlendiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Daha fazla zaman kaybetme lüksümüz yok” dedi. Küresel ve ulusal ekonomik koşulların yeni hükümet için hızlı davranılması gerektiğini ortaya koyduğunu vurgulayan Yorgancılar, başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelere ciddi yansımaları olabilecek Yunanistan krizinin şimdilik atlatıldığını belirterek, şöyle devam etti: “Aksi bir durumda ekonomide çok farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. Bununla birlikte Türkiye’de jeopolitik ve ekonomik temelli belirsizlikler ve riskler artıyor. Nitekim ekonomi yavaş ve tüketim çekişli olarak büyüyor. İhracat geriliyor, işsizlik artıyor. Sanayide ara ve yatırım malları üretimi geriliyor, istihdam düşüyor. Türkiye’nin dündeki ekonomi politikalarıyla istenen ölçüde büyümesi mümkün görünmüyor. Bu nedenle üretim ve ihracat temelli yeni bir büyüme stratejisine, bunun lokomotifi olarak yenilikçi sanayileşme modeline ihtiyaç bulunuyor. Kurulacak bir ulusal uzlaşma hükümeti ile hem politik istikrar sağlanması hem de Türkiye’ye sınıf atlatacak bir ekonomik büyüme modelinin hayata geçirilmesi mümkün olabilecektir. Mevcut siyasi ve ekonomik koşulları stratejik yönetim anlayışı ile avantaja çevirmek mümkün."
“GERÇEKÇİ VE İDDİALI OLMALIYIZ”
Türkiye ekonomisinde mevcut durumun ve göstergelerin çok farklı söylemlere imkan verebildiğini ifade eden Yorgancılar gerçekçi ve iddialı olmak gerektiğini söyledi. Yorgancılar, Türkiye’nin üretim deseni ne iç ne de dış talebin niteliğiyle yeterince örtüşmediğini, Dünya genelinde daha çok bilgi çağının ürünlerine olan talep artarken bizim daha çok geleneksel sanayi ürünleri üreterek ihraç etmeye çalıştığımızı kaydetti. Milyonlarca işsize rağmen nitelikli ara eleman bulunamadığını belirten Yorgancılar, “Enflasyon ve faizleri küresel ortalamalara çekemiyoruz. Hukuk sistemimiz, kurumsallık anlayışımız, demokrasi ve insan hakları standartlarımız açısından istediğimiz noktada değiliz. Dünyanın 18 büyük ekonomisiyiz, ancak kişi başına düşen gelirde 76. sıradayız. İnsani gelişmişlik endeksine göre sıramız 69. Küresel rekabet sıralamasında 44. sırada bulunuyoruz. Sadece bu veriler bile yapılacak işin çok, gidilecek uzun bir yolun olduğunu gösteriyor” dedi.