Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için girişimci sayısını artırmak zorunda olduğunu belirterek, "İşsizlik veya iş bulma konusunda her şeyi devletten bekleme dönemi bitmiştir" dedi.
ATO ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliği ile sürdürülen "İyi Fikir, İyi Fırsat" isimli Girişimcilik Destek Programı hakkında ATO Meclis Salonu’nda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Programa ilişkin film gösteriminin ardından bir konuşma yapan ATO Başkanı Bezci, çalışma hayatına öğrencilik yıllarında başladığını belirterek, girişimcilik hikayesini anlattı. Girişimcilerin sadece fikir sahibi değil cesaret sahibi olması gerektiğini de kaydeden Bezci, “İşlerinizi büyütmek istiyorsanız ikinci ve üçüncü nesli adapte etmek ve ortaklık kültürünü de geliştirmek zorundasınız” dedi.
Türkiye’nin işsizlikle mücadele edebilmek için ekonomik kapasitesini artırması gerektiğini ifade eden Bezci, bunun için de girişimci sayısının artması gerektiğini kaydetti. Bezci, 78 milyona yaklaşan ülke nüfusunda sadece 2 milyon girişimci bulunduğuna dikkati çekti. Bezci, 2011 yılından bu yana KOSGEB’le birlikte uygulamalı girişimcilik eğitimleri gerçekleştirdiklerini ve 99 grupta toplam 2 bin 970 kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini anlattı. Girişimci olmak isteyenlere seslenen Bezci, "İşsizlik veya iş bulma konusunda her şeyi devletten bekleme dönemi bitmiştir. Hayaliniz varsa peşinden koşun, plan yapın, risk alın ve çalışın. Bizi 2023 Türkiye’sine taşıyacak olanların bugünün genç ve kadın girişimcileri olacağını biliyoruz" diye konuştu.
DESTEK ORANLARI
KOSGEB Başkanı Recep Biçer de, KOBİ’lerin ekonominin can damarı olduğunu söyledi. Türkiye’deki 3,5 milyon işletmenin yüzde 99’unu KOBİ’lerin oluşturduğuna dikkati çeken Biçer, bu işletmelerin toplam istihdamın yüzde 76’sını, katma değerin yüzde 54’ünü ve ihracatın yüzde 62’sini gerçekleştirdiğini bildirdi. Türkiye’de girişimci olmak isteyenlerin sayısında artış yaşandığına işaret eden Biçer, kadın girişimcilerin oranının da azımsanamayacak derecede olduğunu ifade etti. Biçer, 9 bin uygulamalı eğitim programında 300 bin kişiye eğitim verdiklerini kaydederek, "Kadın girişimcilerimizin sayısı 35 bin, erkek girişimcilerimizin sayısı ise 160 bini aşmış durumda. Eğitimini tamamlayarak iş kurmak isteyenlere 30 bin liraya kadar hibe desteği, 70 bin liraya kadar da sıfır faizsiz, ilk 2 yılı ödemesiz, geri ödemeli 4 yıl vadeli destek sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Destek oranlarının revize edildiğini açıklayan Biçer, "Girişimcinin kadın, engelli, şehit ve gazi yakını olması halinde destek oranı yüzde 80, 3, 4, 5 ve 6. bölgelerde bu oran yüzde 90 olacak. Bunu pazartesi günü kamuoyuna duyuracağız" dedi.
ATO’nun KOBİ Araştırma ve Destekleme Komisyonu Üyesi Yusuf Yıldırım da konuşmasında, girişimciliğin Türkiye’nin kaderini değiştirebilecek bir oluşum olduğunu belirterek, girişimcilik eğitimlerinin önemine dikkat çekti. Yıldırım, bir yıl içerisinde ATO-KOSGEB işbirliği ile yürütülen programa katılan girişimci adaylarından 824’ünün daha kendi işyerini kurmalarını beklediklerini söyledi. Devletlerin ekonomik faaliyetlerden elini çektiği ve girişimcilerin bu boşluğu doldurmalarının beklendiği bu yeni dönemde yeniliklere imza atacak girişimcilere duyulan ihtiyacın büyük ölçüde arttığını kaydeden Yıldırım, “Küresel Girişimcilik Monitörü araştırma sonuçları ülkemizde girişimciliğin gençler tarafından artık alternatif bir kariyer planı olarak görüldüğünü, her 100 kişiden 32’sinin ise önümüzdeki üç yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunma hedefi olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.
Toplantıda ATO’da girişimcilik eğitimi alarak kendi iş yerlerini kuran 5 örnek girişimci, deneyimlerini dinleyicilerle paylaşarak, ATO ve KOSGEB’e teşekkürlerini sundular.