SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, yılın ilk altı ayında bin 284 iş yerinin kapandığını belirterek sorunların günden güne artığını söyledi. Güler, "Krediler ötelenmeli, iş yeri kira stopajı uygulamasına son verilmeli ve esnaf ve sanatkarlara doğrudan nakit desteği sağlanmalı" dedi. 

4 BİN 508 İŞ YERİ AÇILDI 

Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanlar Kurulu Toplantısı oda başkanlarının katılımıyla SESOB'ta gerçekleşti. Toplantıda pandemi nedeniyle esnaf ve sanatkarların yaşadığı sorunlar tartışıldı. Toplantıda konuşan SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, "Bu yılın ilk altı ayında 4 bin 508 tescil yeni işyeri açılışı gerçekleşmiş, yine aynı dönem içerisinde bin 284  işyeri kapanmıştır. Pandemi sürecinde geçmiş yıllara kıyaslandığında esnaf sicil işlemlerinde yeni işyeri açılışlarında herhangi bir düşüş yaşanmamış tersine işyeri açılışı son yılların  verilerine göre artış göstermiştir. Kapanış istatistiklerinde ise dikkat çekici bir yükseliş yoktur. Özellikle devletin esnaflara sağladığı destek kredileri bunda çok etkili olmuştur. Esnaf ve Sanatkar Sicil Müdürlüğü Samsun çalışma bölgesi dahilinde 72 meslek odası üyesi toplam 39 bin 765 esnaf ve sanatkara bu anlamda hizmet vermeyi sürdürmektedir. İlimiz sınırları içerisinde toplam 43 bin 135 esnaf işyeri bulunmaktadır. Esnaf sayısı en fazla olan meslek kolu ulaştırma hizmetlerinde birliğimiz sicil müdürlüğüne kayıtlı 10 bin 962 esnaf bulunmaktadır. Bu sayı tüm esnafların yüzde 25,2 sine tekabül etmektedir. Türkiye geneli sicil istatistiklerine bakıldığında tescil işleminin yani işyeri açılışının arttığı gözlemlenmektedir. Ağustos ayı sonuna kadar Türkiye geneli işyeri açılışı 28 bin 299' dur" diye konuştu.

KÜÇÜK ESNAF SIKINTIDA  

Koronavirüs sürecinde en çok etkilenelerin küçük esnaf olduğunu belirten Güler, "Koronavirüs salgını ticari faaliyetleri bir süre için durdurdu.  Bu yüzden de bu süreçte en çok zarar gören ve zor durumda olan işletmelerden birisi ise küçük esnaf oldu. 1 Haziran tarihinden itibaren kontrollü sosyal hayat ile normale dönmeye çalışan sektörler ne yazık ki ikinci dalga tehlikesi nedeniyle beklenen ekonomik hareketliliği göremedi.  Koronavirüs tedbirleri kapsamında evinde oturan memur veya işçiler bu süreçte maaşlarını almaya devam ederken, yoğun çalışarak ancak  geçimini sağlayabilen esnaf kesimine doğrudan bir destek yapılmadığı için esnafın çok sıkıntılı dönemler geçirdi hala da bu durum devam etmektedir" dedi.

MÜŞTERİ BULAMIYORLAR 

Birçok esnafın sıkıntı çektiğini özellikle kahvehane ile kıraathanelerin müşteri bulamadığını ifade eden Güler, "Eski canlı günlere geri dönülmesi ve piyasaların hareketlenmesi için faizsiz ertelemenin yanı sıra, aylardır kapalı olan bazı meslekler de karşılıksız maddi olarak desteklenmelidir. Aylardır kapalı olan kantinci, nargileci, kontak açamayan servisçiler,  eğlence mekanları, ve kahvehane ile kıraathaneler oyun yasağı kalkmadığı için müşteri bulamıyor. Kapalı olduğu süreçte kazancı hiç olmayan esnafımız, kontrollü şekilde açıldıktan sonra da eski kazancına ulaşamadı. Hal böyle iken kira, faturalar, vergiler, prim ödemeleri, kredi ödemeleri arttı ve bu borçların ödenmesi imkansız bir hale dönüştü. Bu noktada acil yapılması gereken yıl sonuna kadar mevcut borçların yeniden ertelenmesi ve esnafın rahat nefes alması sağlanmalıdır" diye konuştu.

BEKLENTİLERİMİZ VAR 

Son olarak esnaf olarak maddeler halinde hükümetten beklentilerini dile getiren Başkan Güler, şöyle konuştu: 

**Hükümetçe alınan finansal iyileştirmeler çerçevesinde, vadesi gelen "Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri" aracılığıyla esnaf ve sanatkârlarımıza kullandırılmış olan kredilerin, geri ödeme tarihlerinin faizleri hazinece karşılanmak kaydıyla, bir kez daha 3 ay süre ile yeniden ötelenmeli.

** Pandemiden en çok zarar gören esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanların ödeyecekleri Sosyal Güvenlik Primleri, pandemi nedeniyle yaşanan gelir ve ciro kayıpları dikkate alınarak, 2020 yılı sonuna kadar devlet tarafından karşılanmalı. 

**Kanunen işyerinin sahibi tarafından ödenmesi gerektiği halde, piyasadaki uygulama nedeniyle esnaf ve sanatkârlarımızca ödenen işyeri kira stopajı uygulamasına son verilmeli. 

**Pandemi devam ettiği sürece, temel gıda maddeleri ile temizlik ürünlerinden Katma Değer Vergisi (KDV) alınmamalı ya da Katma Değer Vergisi oranı yüzde 1’e indirilmeli.

**Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin, esnaf ve sanatkârlara rakip olacak şekilde ticaret yapmalarının ve gıda ve ihtiyaç maddeleri ile tüketim maddelerini satışa sunan işyerleri açmaları önlenmeli.

**Vergi ve Esnaf Sicil kaydı bulunan ve fiilen son üç yıl içinde işyeri açık olan esnaf ve sanatkârlara doğrudan nakit desteği sağlanmalı.

**Esnaf ve sanatkârların 2020 yılı Mart ayından yıl sonuna kadar olan vergi ve sosyal güvenlik primi borçlarına, 2021 yılı Ocak ayından başlamak ve gecikme zammı ve faizi alınmamak kaydı ile 36 ayda geri ödenmek üzere yeni bir yapılandırma getirilmeli.

** Kahvehanelerin açılışına 01 Haziran 2020 tarihinden geçerli olmak üzere izin verilmiştir. Bu meslek grubunda faaliyet gösteren meslektaşlarımız, kapalı kaldıkları süre içerisinde geçim ve ekmek derdine düşmüşlerdir. Ancak, belirtilen tarihte sınırlı bir açılış izni verilmiş, kahvehanelerde oynanan oyunlar serbest bırakılmamıştır. Kahvehanelerde tavla, iskambil, okey, domino gibi basit oyunlar oynanmasına rağmen, bunlara serbestlik tanınmamış olması nedeniyle, kahvehane sahibi meslek mensuplarımızın geçim ve ekmek derdi devam etmektedir. Bu meslek mensuplarımızın geçimine destek olunması amacıyla, kahvehanelerde gereken hijyen tedbirleri ve Covid-19 önlemleri alınmak kaydıyla oyunların serbest bırakılmalıdır diyen Güler sözlerine devam ederek "  Her türlü sorunun aşılmasında birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizde  çözemeyeceğimiz sorunun olmadığına inanıyorum" dedi. 

BİZ TÜKENDİK ARTIK

Samsun Kahveciler Odası ve Türkiye Kahveciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi  Mustafa Kara, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Soylu'ya mektup yazdıklarını belirterek, "Playstation ve oyun salonlarının hala kapalı, kahvehanelerde okey, tavla, kağıt oyunları kısıtlamasının hala kaldırılmadı, artık bıçağın kemiğe dayandı. Kahvehanelerde oyun oynatılmadığı için müşteri gelmemekte, Doğal olarak işyerlerimiz günlük masrafını dahi çıkaramamaktadır.  İşyerleri kapanan esnafımızın birikmiş kredi borçları ve kira borçları ile, vergi, SGK primleri, elektrik, su, doğalgaz faturaları nedeniyle ekonomik olarak oldukça zor bir süreçten geçmektedir. Şimdiye kadar sağlık dedik, verilen kararlara yasaklara uyduk. Ama gördük ki ayrımcılık yapılıyor, bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. Bizim de Sabrımız bitti tükendi artık. Konu ile ilgili Cumhurbaşkanımız ve İçişleri Bakanı Soylu'ya sorunlarımızı dile getiren bir mektup dahi yazdık" ifadelerini kullandı.