KIRŞEHİR'in Mucur ilçesindeki doğa harikası kuş cenneti Seyfe Gölü'nü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, gölün kurumasının tamamen insan faktörüne dayalı olduğunu belirterek, "Şimdi kuruyan gölden kalkan toz bulutları çevredeki bitki örtüsüne zarar vermeye başladı" dedi.
Seyfe Gölü'nü Koruma Derneği Başkanı emekli öğretmen Mustafa Yavuz, Kırşehir'in Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan doğa harikası kuş cenneti Seyfe Gölü'nün bilinçsizce yer altından su çekilmesi sonucu tamamen kuruduğuna dikkat çekti. Yavuz, "Gölün çevresine açılan kuyuların Seyfe Gölü'nü bitirdiğine yönelik basında çıkan haber üzerine Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan açıklama ile bilgi kirliliği yapılıp, vakayı geçiştirmeye çalışıyorlar. Gölün kuruması kuraklıkla da etkili, ancak tamamen insan faktörüne dayalı. Orman Bakanlığı, gölün kurumaması için bir çalışma hazırladı. Bu programa bir türlü uygulanmadı. Siyasi gücümüz olmadığı için bu sıkıntımızı yetkili makamlara anlatmak için ulaşamadık" dedi.
Üç yıldır Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanlığı yaptığını belirten Mustafa Yavuz, su süre içinde Seyfe Gölü kurumasın diye büyük sıkıntı çektiklerini, ancak başkanlık yaptığı gölün kurumasına engel olamadığını söyledi. Yavuz, "Tüm çabalarımıza rağmen gölün kurumasındaki faktörlerin önüne geçemiyoruz. Yetkililere müracatlarımıza rağmen tatmin edici cevaplar alamıyoruz. Bunun en önemli nedeni Mucur ilçesi içme suyu ihtiyacını Seyfe Gölü'nü besleyen kaynaklarının, pınarlarının tepesine kurduğu su çekme pompaları. Önüne geçen yüzlerce kurum, kuruluşlar derin kuyular açıp, gölü besleyecek suların daha yeryüzüne çıkmadan milyarlarca metreküp suların borularla alıp götürmeleri" dedi.
Bu yapılanlara yönelik şikayetleri ilgili kurumlara defalarca yazılı ve sözlü olarak ifade ettiklerini ifade eden Yavuz, "Bilgi kirliliği yaparak geçiştirmeye çalıştılar. Doğa harikası kuş cenneti Seyfe Gölü'nün kuruması tamamen insan faktörüne bağlı. 2011 yılında Seyfe Gölü kurumasın diye bir çalışma başlattık ama bu programa yetkili makamlar gereken ilgiyi gösteremediler. Seyfe Gölü kuş cennetiydi, şimdi toz cenneti oldu. Otomobilinizle şimdi gölde çok rahat gezebilirsiniz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI