TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Cevat Öncü, önlem alınmadığı takdirde, oluşabilecek büyük depremde Samsun'da büyük bir yıkım ve can kaybının meydana gelebileceğini ifade etti

DEPREM MASTER PLANI 

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Samsun'a çok yakın bir bölgeden geçtiğini ifade eden Öncü, Oluşabilecek büyük depremde ne yazık ki Samsun'da büyük bir yıkım ve can kaybı meydana gelecektir. Samsun'da da ivedilikle bir deprem master planı oluşturulmalı" dedi. 

KUSURLU VE DENETİMSİZ

Depremin sonuçlarının felakete dönüşmesinin insan ihmalleri sonucu olduğunu kaydeden Öncü, "Biz güvenli yapı ürettiğimiz, riskli yapıları güçlendirdiğimiz takdirde depremin etkilerini en aza indirebiliriz. İmar barışının ihanetle eş değer olduğunu düşünüyorum. Güvenli yapı üretimi konusunda çok çok büyük adımlar atılması gerekiyor. Samsun'da da ivedilikle bir deprem master planı oluşturulmalı. Samsun'da mevcut yapıların yarısı kusurlu ve denetimsiz" dedi. 

ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR 

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın hareketli olduğunu söyleyen ve Samsun'a da çok yakın bir bölgeden geçtiğini ifade eden Öncü, "Oluşabilecek büyük depremde ne yazık ki Samsun'da büyük bir yıkım ve can kaybı meydana gelecektir. Bunun önüne geçilebilmesi için mühendisliğe kıymet verip master planını devreye girmesi. Müteahhittlik mesleğinin herkesin kolayca yapabileceği bir meslek olmaktan derhal çıkarılmalıdır" diye konuştu. 

Merve İLHAN