Hasan DÖNMEZ/ KONYA,() - KONYA'da 53 yaşındaki Atilla Kalaycı, kalp krizi şüphesiyle kaldırıldığı hastanede el bileğinden yapılan anjiyo ile tıkalı olan damarları çifte balonla açılarak tedavi edildi.
2007 yılında açık kalp ameliyatı olan Atilla Kalaycı, yaklaşık 1.5 ay önce omzundaki ağrı nedeniyle kalp krizi şüphesiyle Özel Farabi Hastanesi’nin acil servisine geldi. Doktorlar, el bileğinden yaptıkları anjiyo ile krize neden olan tıkalı damarı açtı. Ancak yapılan incelemede başka bir damarda daha ciddi oranda daralma olduğu görülünce geçen 19 Kasım'da Kalaycı'ya yeniden operasyon yapıldı.
'KİSSİNG BALOON' TEKNİĞİ
Anjiyonun nasıl yapıldığını anlatan hastanenin Kardiyoloji Uzmanı Dr. Seyhan Özyıldırım, şunları söyledi:
''Hastamızın acil olarak el bileğinden tıkalı olan damarımızı açtık. Fakat diğer damarda da ciddi darlık olduğu tespit edildi. Bu damarı açmayı planladık. Bu damarın özelliği şudur; damarın ikiye ayrıldığı noktada, çatalın ağzı gibi düşünebileceğimiz nokta ciddi bir daralma vardı. Bu nedenle tekrardan kriz geçirme söz konusuydu. Hastamız için balon stent işlemi planladık. Bu tür vakalarda genellikle kasıktan girilerek damar açılmaya çalışılır. Biz her zaman kullandığımız, hastalarımız için konforlu olduğunu düşündüğümüz el bileğini tercih ettik ve el bileğinden tıp dilinde 'kissing balloon' öpüşen balon tekniğini uyguladık. İki balonun aynı anda damar içinde şişirilmesini sağladık. Bu işlemin bilekten yapılması oldukça nadir olmasına rağmen bu işlemi gerçekleştirdik.''
'ŞİMDİ RAHATIM'
Sağlığına kavuştuğunu ve taburcu olacağını belirten Atilla Kalaycı da şunları anlattı:
''2007 yılında açık kalp ameliyatı geçirdim. Ekim ayının 17'sinde sabah saatlerinde omzumda bir ağrı oldu. Ama önemsemedim. Ancak ağrım geçtiği için hastaneye geldim. El bileğinden yapılan anjiyo sayesinde şimdi daha rahatım ve taburcu oluyorum."

FOTOĞRAFLI