Antalya Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada,Antalya’daki Sivil Toplum Kuruluşlarının önemli bir bölümünü teşkil eden derneklerin beyanname verme konusunda hassas davranması, 2014 yılına ait beyannamelerini 30 Nisan 2015 tarihine kadar düzenlemesi gerektiği bildirildi.
Antalya il merkezinde 1593, Alanya’da 343, Manavgat’ta 187, Serik’te 97, Kaş’ta 77, Kumluca’da 75, Korkuteli’nde 74, Kemer’de 65, Finike’de 47, Gazipaşa’da 41, Elmalı’da 38, Demre’de 27 Akseki’de 20, Gündoğmuş’ta 8, İbradı’da 7 olmak üzere toplamda 2699 faal dernek bulunduğu bildirilen açıklamada, bu derneklere ve eklentilerine yasal çerçevede yardımcı olmak İl Dernekler Müdürlüğünün ve ilçelerde kurulu bulunan Dernekler Şeflikleri ve bürolarının görev ve yetki alanı içinde olduğu kaydedildi. Antalya’daki Sivil Toplum Kuruluşlarının önemli bir bölümünü teşkil eden derneklerin beyanname verme konusunda hassas davranması, 2014 yılına ait beyannamelerini 30 Nisan 2015 tarihine kadar düzenlemesi gerektiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
"5253 Sayılı Dernekler Kanunun 19. Maddesine göre, dernekler, yıl sonu itibariyle faaliyetlerini, gelir gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyanname ile her yıl 1 Ocak’dan 30 Nisan’a kadar mülki idare amirliğine dernek beyannameleri olarak vermekle yükümlüdürler. Beyannameler www.dernekler.gov.tr adresinden temin edilerek kağıt ortamında düzenlenebileceği gibi, DERBİS kullanıcısı olan dernekler elektronik ortamda da beyannamelerini düzenleyebileceklerdir. Elektronik ortamda düzenlenen dernek beyannamelerinin kağıt ortamında düzenlenen dernek beyannamelerinden herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Hatta zaman kaybını ve kağıt israfını önlemekte olup derneklerimize büyük kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca, DERBİS şifresi bulunan dernekler sadece beyannamelerini değil dernekleri ile ilgili olan bütün bildirimlerini DERBİS sistemi üzerinden kolaylıkla yapabilmektedirler. Bunun için yapılması gereken işlem ise; Dernekler Yönetmeliğinin 96. maddesine göre dernek karar defterine dernek yönetim kurulu başkanı adına DERBİS şifresi alınmasına dair karar almak ve bir üst yazı ile İl Dernekler Müdürlüğüne müracaat etmektir.Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsünde bulunan ve bilanço esasına göre defter tutan dernekler ise Dernekler Yönetmeliğinin 96. maddesine göre beyanname ve bildirimlerini DERBİS sistemi üzerinden bildirmek zorundadırlar."
Açıklamada, beyanname tanzim edilirken, defterlerin hangi usulde tutulduğu, lokal durumu, iktisadi işletmesinin bulunup bulunmadığı, Derneğin ve yönetim kurulu başkanının e-posta adresi ile cep telefonu (gsm) bilgileri, federasyona, geçici bir birliğe veya platforma üye olup olmadığı, ücretli ve/ veya gönüllü çalışanın olup olmadığı, üye sayısı, derneğin veya federasyonunun yayın organlarının olup olmadığı, kar amacı olmaksızın tesis, yurt ve müessese eklentilerinin olup olmadığı, yurt dışındaki herhangi bir kuruluşla işbirliğinin yapılıp yapılmadığı, yurt içi, yurt dışı veya kamu kurum kuruluşlarına almış olduğu ve yapmış olduğu ayni, nakdi yardım olup olmadığı, taşınır ve taşınmaz mallarının durumu, gelir ve gider durumu bir önceki yılın hesapları da dikkate alınarak doldurulmalı ve EK-21’ de belirtilen maddelerin doğru olarak tanzim edilmesine dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.
Dernek, şube, federasyon ve konfederasyonların vermekle yükümlü oldukları beyannameleri Nisan ayı sonunu beklemeden vermeleri özellikle de DERBİS sistemi üzerinden şifreleri ile bildirmelerinin hem zaman kaybını önlediği hem idari yoğunluğa yol açmadığı bildirilen açıklamada, beyannamelerin Nisan ayı sonu beklenmeden verilmesinin idari açıdan rahatlık sağlayacağından dernek, şube ve federasyon yöneticilerinin konuya hassasiyetle yaklaşmaları istendi.