AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olmasının siyasi riskleri artırmasıyla geçen hafta kur ve faiz sert yükselmişti.

Geçen hafta pazartesi günü dolardaki küresel zayıf seyre paralel altı ayın en düşük seviyeleri olan 2.80'in altında işlem gören Dolar/TL 2.9765 seviyesini test ettikten sonra Cuma gününü 2.93 civarında tamamlamıştı.

Kur bu sabah güne 2.9246/2.9269 seviyesinden başladı.

Dolar/TL, böylece haftayı 2.7900-2.9765 bandında oldukça geniş bir bantta dalgalanarak tamamlarken kurda değer kayıplarının sınırlı kalmasında lokallerin 1.5 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilen döviz satışların desteklemişti.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.1250 civarında işlem gören sepet bazında TL bu sabah 3.1307/3.1315, 3.3320 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 3.3350/3.3380 seviyesinde işlem gördü.

Analistler piyasalarda siyasi gelişmeler açısından ilk fiyatlamalarının tamamlandığını önümüzdeki günlerde piyasalarda dalgalanmaların özellikle de küresel piyasaların kötümser olduğu günlerde devam edebileceğini, süreç netleşene kadar dalgalanmanın bitmesinin beklenmemesi gerektiğini söylediler.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirirken, yatırım yapılabilirin bir kademe altında yer alan BB+ olan kredi notunu değiştirmedi.

AB İLE İLİŞKİLER DE İZLENECEK

Öte yandan Davutoğlu'nun başbakanlık görevini bırakacağını açıklamasının hemen ardından Erdoğan'ın Avrupa Birliği'nin "Terörizm Yasası"nda değişiklik yapılmasını talep etmesini eleştirerek, Türkiye'nin bu durumda "kendi yoluna gideceğini" söylemesi de piyasalarda yakından takip ediliyor.

Son dönemde Suriyeli mülteciler konularının da desteğiyle güçlenen Türkiye AB ilişkilerinin önümüzdeki süreçte nasıl devam edeceği yakından izlenecek.
"Siz Avrupa Parlamentosu'nun yanında teröristlere çadır kurma izni veren zihniyetinizi niye değiştirmiyorsunuz?" diyen Erdoğan, "Şu anda AB vize için 'Terörle Mücadele Yasası'nı değiştireceksiniz' diyor. Vizeyi kaldıracağım şartı şu diyor. Kusura bakma biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşıyorsan onlarla da anlaş" dedi.