Yurt dışı ve yurt içindeki Türk bilim insanlarının uluslararası alandaki çalışmaları, başarıları ve amansız hastalığa karşı buluşları, göğsümüzü kabartıyor.
Hücreleri hasar gören DNA’ların onarılmasına ilişkin araştırmasıyla 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar, yine bir çalışmasıyla kanser hastalarının umudu oldu.
Yıllardır DNA’nın onarım sistemi üzerinde çalışan Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin tümörünün tedavisi için önemli araştırmaya imza attı. Ekibiyle birlikte gerçekleştirdiği çalışma, beyin tümörü olan bir hastada sinir hücrelerine zarar vermeden tümörü öldüren ilaçları geliştirmenin önünü açacak.
Gururumuz Aziz Sancar ve ekibinin çalışması, tedavisi oldukça güç olan beyin tümörü için önemli bir aşama ve umut ışığı. Bilimsel araştırma yayına değer bulunarak Amerika’nın önemli bilimsel yayınlarından biri olan PNAS adlı derginin ilk sayısında yayınlanacak. 
Kanser türleri arasında en ölümcül olan ve tedavisi zorlu bir süreci gerektiren beyin kanserine karşı geliştirilen bu çalışma, dünyada oldukça heyecan yarattı. Belki de Aziz Sancar ikinci Nobel Ödülü’nü bu çalışmasıyla kazanacak, bir kez daha göğsümüzü kabartacak.
Mardin’in gözlerden ırak, yoksun bir köyünde doğan, Atatürk Cumhuriyeti’nin sunduğu olanak ve fırsat eşitliği sayesinde eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Aziz Sancar, azmi ve çabasıyla bugün dünyanın sayılı bilim insanları arasında kendine yer buldu. 
Her konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’e sevgi ve saygısını dile getiren Aziz Sancar, Ulu Önder’e olan bağlılığını kazandığı Nobel Kimya Ödülü’nü Anıtkabir Müzesi’ne bağışlayarak gösterdi. O anlamlı ödül, müzenin en seçkin yerinde ziyaretçilerini bekliyor.
Dünyayı esir alan korona belasına karşı geliştirdikleri aşı ile insanlara umut olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Prof. Dr. Özlem Türeci de Türk bilim insanlarının neler başarabileceğini dünyaya kanıtladı. Hala etkisini sürdüren canlar alan, yüzyılın vebasına karşı daha etkili bir aşı için yoğun çalışma içinde Almanya’da yaşayan Şahin ve Türeci çifti, hiç kuşkusuz yeni aşılarıyla dünyanın başına çöken kara bulutu dağıtacak. Son derece mütevazı yaşamları ve içten tutumlarıyla dünyanın saygısını kazanan bilim insanları aynı zamanda.
Gerçekleştirdiği yapay kalp nakliyle 2019 yılında Almanya’da “Yılın Hekimi “ seçilen Dilek Gürsoy, göğsümüzü kabartan ve gururlandığımız bir başka bilim insanı. Yapay kalp naklini dünyada çok az sayıda hekim gerçekleştirebiliyor. Bunlardan biri de Türk hekim Dilek Gürsoy. Bir süre önce memleketi Ordu-Aybastı’yı ziyaret eden Gürsoy,  başarısının yanı sıra içten tutumu ile hemşehrilerinin gönlünü kazandı.
Doğdukları Mardin, Hatay ve Ordu’dan yurt dışına giderek kendini insanlığa hizmete adayan Türk bilim insanları başarılarıyla dünyada övgü topluyor. Onlarla ne denli gururlansak azdır. Zira buluş ve çalışmalarıyla dünyanın geleceğine yön veren bilim insanı ve hekimler kolay yetişmiyor...