Muş Belediyesi tarafından hayata geçirdiği hizmetlerle şehrin gelişimine ivme kazandıran önemli bir projeyi daha başlatarak tarihi Muş çarşısını yeniden canlandırmak için kolları sıvadı.

Muş Belediyesi tarafından ’Tarihi Mekan Aksını Oluşturan Sokakların Sağlıklaştırılması Projesi’ başlatılıyor. Proje kapsamında Yukarı çarşı olarak bilinen bölgedeki yapılara tek tip giydirme yapılarak yol ve kaldırımlar tarihi dokuya özgü doğal taşlarla kaplanacak. Belediye Başkanı Feyat Asya, birim amirleri ve teknik personellerle birlikte projenin uygulanacağı Erzurum, Bitlis ve Karasu caddelerinde incelemelerde bulundu. Burada bulunan esnafları da ziyaret eden Başkan Asya, kısa sürede yapımına başlanacak proje hakkında onları bilgilendirdi. Muş’un kadim medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anımsatan Başkan Asya, Muş Belediyesi olarak şehrin tarihi dokusunu korumak ve vatandaşlarda bu bilinci yaşatmak adına titizlikle çalıştıklarını ifade etti. Şehrin tarihi çarşısı olarak bilinen bölgeyi, uygulayacakları sağlıklaştırma projesi ile yeniden canlandıracaklarını belirten Başkan Asya, bu sayede turizmde de ciddi bir hareketlilik olacağını söyledi. Yaklaşık 180 yapının cephelerinin tek tip giydirileceğini belirten Başkan Asya, yol ve kaldırımlarında tarihi dokuya yakışır bir şekilde doğal taşlarla kaplanacağını kaydetti. Söz konusu yolların trafiğe kapatılacağını da vurgulayan Başkan Asya, yapılacak çalışmaların sonunda tarihi Muş çarşısının ziyaretçilerin uğrak yeri haline gelmesini umut ettiklerini sözlerine ekledi.

Muş’un önemli tarihi değerlerinin Yukarı Çarşı mevkiinde bulunduğunu hatırlatan Başkan Asya, bu tarihi yapıların gün yüzüne çıkması için 1000 yıllık geçmişten 100 yıllık geleceğe projesini hazırladıklarını ve bunu sağlıklaştırma projesi ile bütünleştirerek şehri cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Projenin şehrin ekonomisine ve turizmine ciddi katkılar sağlayacağının altını çizen Başkan Asya, esnafların işletmelerini güncelleyerek daha iyi kazanç elde edebileceklerini ifade etti. Başkan Asya: “İlimizin tarihi dokularının yer aldığı ve Muş açısından hala cazipliğini koruyan Alaattin Bey Camii, Hacı Şeref Camii, Ulu Camii, Yıldızlı Han, Karasu Hamamı, Müştakbaba ve Zemzemin Türbeleri Minare Mahallesinde yer almakta olup, etrafından oluşan köhne ve betonarme yapılar içerisinde kaybolmaya yüz tutmaktadır. Muş’un tarihi değerlerini ortaya çıkarmak ve bulundukları bölgeye giden Yeni Erzurum Caddesi ve etrafında bulunan Bitlis Caddesi, 135. ve 136. sokaklarının cephe ve yol sağlıklaştırmalarının yapılarak tarihi değerlerimizin bulunduğu bölgeyi daha cazip hale planlıyoruz. Burada uygulayacağımız proje ile hem tarihi değerlerimizin gün yüzüne çıkmasını sağlayacağız hem de yöresel ürünlerin pazarlanabileceği bir ortam oluşturacağız. Projemizin bir başka gerekçesi de tarihi çarşının canlanmasıyla turistik faaliyetlerde artışların sağlanarak turizm sektörü paydaşlarının kapasiteleri ve işlevselliğinde artışlar sağlamaktır. İnşallah planlamamız doğrultusunda projemizi başarılı bir şekilde uygulayarak halkımızın hizmetine sunacağız” dedi.