Türkiye'deki yabancıların çalışma izinleri yeniden düzenleniyor. Hükümetin TBMM’ye sunduğu ‘Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı’ özellikle nitelikli yabancı yatırımcılar ve nitelikli işgücü açısından Türkiye’nin çekim merkezi olmasına katkı sağlayacak. Düzenleme ile çalışma izinleri tek elden verilerek uygulama birliği sağlanacak. Mevcut uygulamada yabancı şirket ortaklarına Türkiye’de bağımsız çalışma izni verilmiyordu. Düzenleme ile kendi işini kuran yabancılar için bağımsız çalışma izni veriliyor. Düzenlemenin en önemli ayağını ise Turkuaz Kart sistemi oluşturuyor. Yabancılara eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, ülke ekonomisi ve istihdama etkisi dikkate alınarak Turkuaz Kart verilecek. Turkuaz Kart ilk üç yıl geçiş süresi olmak kaydı ile verilecek. Geçiş süresini tamamlayanlara başvurusu halinde süresiz Turkuaz Kart verilecek. Turkuaz Kartı olan yabancılar, seçme ve seçilme hakkı ile askerlik dışında Türk vatandaşlarının sahip olduğu haklara sahip olacak. Ayrıca eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına da ikamet hakkı verilecek.

BÜROKRASİ AZALACAK
Çalışma izni ile ilgili bürokratik işlemler de azalıyor. Bu kapsamda, izin başvuruları Türkiye’de Çalışma Bakanlığına, yurt dışında ise Türk büyükelçilikleri ve konsolosluklara yapılabilecek. Alınan çalışma izninin geçerlilik süresi ilk etapta bir yıl olacak. İkinci başvuruda çalışma izni iki yıl ve sonraki uzatma başvurularında ise 3 yıl olacak. Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az 8 yıl kanuni çalışma izni alan yabancılar süresiz çalışma iznine başvurabilecek.

İŞTE YENİ DÜZENLEMELER
Suriyeli doktora izin
Sağlık Bakanlığının sözleşmeli doktor ve hemşire çalıştırılmasının da önü açılıyor. Mevcut uygulamada, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli personel çalıştırılabiliyordu. Ancak yeni tasarı ile sözleşmeli personelin Türk vatandaşı olması şartı kaldırılıyor. Yasa çıkınca, özellikle Suriyeli doktor ve hemşireler başta doğu ve Güneydoğu olmak üzere boş kadrolarda sözleşmeli olarak çalışabilecekler.

Yabancı din adamları Türkiye’de çalışabilecek
Düzenleme ile kamu yararına çalışacak yabancılara önemli bir ayrıcalık tanınıyor. Yabancılar kamu yararına çalışan dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflarda çalışabilecek.  Ayrıca Türkiye’de bulunan diplomatik temsilciliklere bağlı okul, kültür kurumu, din kurumu gibi birimlerde görevli yabancılara da çalışma izni veriliyor.

Mültecilerin önündeki engeller kaldırılıyor
Şartlı mülteci ve geçici koruma sağlanan yabancılara daha kolay çalışma izni verilmesi de düzenleniyor. Ancak bu iznin verilmesi Türkiye’de mutlak kalış hakkı sağlamayacak. Geçici korumanın bakanlar kurulu kararı ile sonlandırılması halinde çalışma izni iptal edilecek.

Bilim adamına kolaylık geliyor
Tasarıyla Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu oluşturulacak. Yabancı bilim adamı ve araştırmacılar ile Ar-Ge personeline çalışma izni verilmesinde de önemli kolaylıklar sağlanacak.


Yabancı öğrenci para kazanacak
Türkiye’deki projelerde çalışacak yabancı mimar ve mühendislerde aranan diploma denkliği koşulu kaldırılıyor. Bulunduğu ülkedeki diplomasını getirmesi çalışma izni için yeterli olacak. Tasarı ile ayrıca Türkiye’de yüksek öğretim kurumlarında okuyan yabancı öğrenciler de izin alarak çalışabilecek.