Muğla’nın Fethiye ilçesinde taş kalker ocağı için yol açma çalışmaları sürerken, 4 mahalle muhtarı yörenin ikinci bir taş ocağını kaldırmasının mümkün olmadığını, ileride telafisi zor bir çevre tahribatının yaşanacağını belirtiler.
İncirköy, Üzümlü ve Koru mahalle muhtarları açılacak olan ikinci taş kalker ocağının durdurulması için Valilik, Kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvuru yaptıklarını belirtiler. Üzümlü Mahalle Muhtarı Erkan Arıcan, İncirköy Mahalle Muhtarı Orhan Orhon ve Koruköy Mahalle Muhtarı Nurettin Göztepe, ocak açılması ile ilgili olarak alınan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun izin esnasında bir bütün olarak değil, parça parça izin alındığını belirterek ÇED raporu gerekli değildir raporu alındığını ileri sürdüler. Mahalle Muhtarları, “6 Mart 2014 tarih ve 124 sayı bakanlık oluru ile aynı yer ve aynı mevkiye 16 bin 235 m2 kullanılacak alan, 3 bin 833 m2 tesis, 5 bin 761 m2 yol olmak üzere toplam 25 bin 829 m2 izin verilmiştir. İlgili firma tekrar bu sahada genişleme ihtiyacı duyup, ÇED raporu gerekli değildir raporunu da kullanarak sahada genişleme, taş ve kalker ocağı çalışmalarına hız vermiştir. Bu konuda yaptığımız tüm girişimler ve itirazlarımız itibar edilmemiştir. Yapılması gereken çalışmaların çevreye vereceği zararlar düşünülmemiştir” dediler.
BAL ORMANI ETKİLENECEK
Mahalle muhtarları yörede zaten bir ocağın bulunduğunu söylerken ikinci bir ocağa yörenin kaldırmasının mümkün olmadığını söylediler. Muhtarlar, “Orman Bakanlığı tarafından Muğla’da bal ormanları projesi kapsamında aynı yörede büyük bir bal ormanı çalışması vardır. Ocaklara 100-200 metre mesafede kurulan bal ormanı bu ocaktan etkilenecektir. Üzümlü ve İncirköy mahallesi ovasında bulunan ekili araziler ve zeytinlikler, meyveler, öğrenci yurdu ve Üzümlü Çok Amaçlı Lisesi etkilenecektir. Bunun yanında Aladağ mevkiinde tarihi niteliği olduğunu düşündüğümüz iki kuyu ve kuyu çevresinde taş duvarlar mevcuttur. Burada kaçak kazı yapıldığı tespit edilmiştir” dediler.