MUĞLA'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Mahallesi'nde, 21 yıl aradan sonra yağlı güreş düzenlendi. 13 kategoride 151 güreşçinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Mehmet Yeşil Yeşil başpehlivan oldu.
Ortaca Belediyesi tarafından Dalyan'da 21 yıl aradan sonra düzenlenen yağlı güreşler büyük ilgil gördü. Dalyan Stadı'ndaki güreşler, 13 kategoride 151 güreşçinin katılımıyla yapıldı. Statta dev Türk bayrağı açıldı. Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, AK Partili Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, CHP'li Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, Denizli'nin Beyağaç Belediye Başkanı AK Partili Mustafa Akçay, siyasi parti temsilcileri, işadamları, Antalya, Denizli, İzmir, Aydın gibi çevre kentlerden çok sayıda vatandaş etkinliği izledi. Mücadeleler kıyasıya geçti. Başpehlivanlık için İsmail Balaban ile Mehmet Yeşil Yeşil karşılaştı. Rakibini yenen Mehmet Yeşil Yeşil, başpehlivanlığı elde etti.
Türkiye Güreş Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi İnanç Güçlü, "Ata sporumuz güreşi daha ileri seviyeye taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. Ortaca'da, 21 yıl aradan sonra ilk kez güreş yapılıyor. 25 başpehlivanımız var. Müsabakalara Türkiye'nin en seçkin sporcuları katıldı. Biz, ata sporumuz güreşi gelecek nesillere aktarmakla yükümlüyüz" dedi.
ŞENLİK YERİNE GÜREŞ TERCİHİ
Belediye Başkanı Karaçelik, "Biz aslında bu mevsimde hasat şenliği düşünmüştük. Ortaca'da narın, limonun ve portakalın hasadına yavaş yavaş başlandı. Bir haftalık hasat şenliği düşünüyorduk. Ancak ülkemizde yaşanan acı olaylar nedeniyle, şenliği iptal ederek etkinlik içinde düşündüğümüz yağlı pehlivan güreşlerini organize ettik. Umuyor ve diliyorum ki bu süreklilik arz eder. 21 yıl aradan sonra düzenlediğimiz güreşe olan yoğun ilgi bizi çok mutlu etti. Bölgedeki yabancı misafirlere de ata sporu güreşi tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.
SEYİRCİ VURGUSU
Dünya Güreş Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Rodica Maria Yakşi, "Yağlı güreş çok sevilen bir spor dalı. Uluslararası Güreş Federasyonu ve Dünya Güreş Birliği'nin yeni projelerinin içerisinde yağlı güreş de var. Yaklaşık iki ay sonra İstanbul'da olimpik olmayan güreş stilleriyle ilgili bir irtibat ofisi açılacak. Bunun için Türkiye seçildi. Çünkü kökenimiz çok derin. Yağlı güreşimiz geleneksel bir spor. 700 yılık bir tarihi var. Birkaç yıl önce Kırkpınar yağlı güreşini de UNESCO değerli sporlar arasına alabildik. Muhteşem bir seyirci kitlesi var. Keşke bütün bu seyircileri mindere de çekebilsek" dedi.
"DÜNYAYA TANITILMASI GEREKLİ"
Avrupa Güreş Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Önder Yakşi, "Yağlı güreş geleneksel ve dünya bunu çok tanımıyor. Sumo güreşi dünyada popüler. Her akşam televizyonda seyredilebiliyor. Böyle geleneksel, 700 sene temele dayanan bir sporu dünyaya daha iyi tanıtmak için çalışma yapmak lazım. Bu görev Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı'na düşüyor. Biz de uluslararası hüviyetimizden dolayı federasyonumuzun aldığı bu tür kararları iyi bir formatla zirveye taşımalıyız diye düşünüyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından dereceye giren güreşçilere protokol üyelerince madalyaları verildi. Güreş etkinliklerine katkı sağlayanlara da federasyon yetkililerince plaket takdim edildi.

FOTOĞRAFLI