İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hale Aslan, günümüz tedavi imkanlarıyla doğuştan ya da sonradan gelişen işitme kayıplarının çok büyük bir kısmının tedavi edilebildiğini söyledi.
Doç.Dr. Hale Aslan, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü nedeniyle bazı açıklamalarda bulundu. İşitme kayıplarının doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebildiğini, annenin hamileliği esnasında kullandığı ilaçlar, enfeksiyonlar gibi bir takım nedenlerin işitme kayıplarına neden olabildiğini aktardı. Günümüz tedavi imkanlarıyla doğuştan ya da sonradan gelişen işitme kayıplarının çok büyük bir kısmının tedavi edilebildiğini belirten Aslan, "Artık işitme sorunu olan çocukların duyması biyonik kulak sayesinde mümkün olmaktadır. Böyle çocuklar biraz eğitimle normal bir çocuk gibi başarılı olabilmektedir. Duymayla ilgili en imkânsız gibi görünen kafa içinde yer alan tümör olgularında dahi artık tıp çaresiz değildir. Son yıllarda artık beyine yerleştirilen cihazlar ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır” diye konuştu.
ZARDAKİ DELİNMEYE KOLAY MÜDAHALE
Kulak enfeksiyonları sonucu oluşan zardaki delinmeler de, artık hastanın kulak arkasından alınacak zar ya da kulak kepçesindeki kıkırdaklardan yapılacak yama ile daha dayanıklı yeni zarlar yapılabildiğini ifade eden Doç. Dr. Aslan, "Kemikçikleri de kalmayan hastalarda ise yine kendi kulak kemikleri, kıkırdakları ve işitme protezleri kullanılarak artık duymayan hasta kalmamaktadır. Dış kulak yoluna ya da orta kulağa takılabilme avantajı olan, FM ve bluetooth özellikleri olan, çınlamayı azaltan ve etraftaki gürültüyü azaltan özellikleri ile donatılmış hem kozmetik açıdan hem de hastaların yaşam kalitesinin artması bakımından işitme cihazlarını daha çok tercih etmektedir" dedi.
KULAK ÇINLAMASI ESKİSİ KADAR SORUN TEŞKİL ETMİYOR
Kulak çınlamalarının da tedavi edilebildiğini aktaran Hale Aslan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Dünyada ve Türkiye de birçok yerde uygulanan bu yöntem artık İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de başarıyla uygulanmaktadır. İşitme kaybı olan hastalar tarama testlerinden sonra değerlendirilmekte ve her hasta uygun tedavi ile yeni yaşamlarına duyarak ve konuşarak devam edebilmektedir."