Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç konferanstaki konuşmasında New York Times gazetesinde yayımlanan baş yazıya atfen, Türkiye'nin yabancı savaşçılarla mücadelede elinden gelenin en iyisini yaptığını ancak Batılı ülkelerin Türkiye ile yeteri kadar istihbarat paylaşımında bulunmadığını belirterek, "Sonrasında suçu Türkiye'ye atıyorsunuz. Bu seçici bir ahlak anlayışıdır ve seçici ahlaksa ahlaksızlıktır" dedi.

Büyükelçi Kılıç, Türkiye ve ABD'nin her alanda ve birçok kritik meselede ilişkilerini geliştirmeye devam ettiğini ifade ederek, Türkiye-ABD müttefikliği ve ortaklığının her zaman bir seçim değil bir gereklilik olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki stratejik partnerliğin her zamankinden daha hayati hale geldiğine vurgu yapan Kılıç, iki ülkenin küresel zorluklarla mücadele için düzenli olarak her düzeyde çalıştığını ifade etti.

''BU MAKALE BİR UTANÇTIR''

Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına da ev sahipliği yaptığını ve DAEŞ'e karşı küresel koalisyon içinde Fas ve Hollanda ile birlikte yabancı savaşçılar Çalışma Grubu'nun eş başkanlığını yürüttüğünü hatırlatan Kılıç, New York Times'ın "Türkiye'nin yabancı savaşçıların önlenmesinde bir şey yapmadığı ve NATO üyeliği taahhütlerinden uzaklaştığını" ileri süren başyazısına değindi.

Makaleyi utanç olarak niteleyen Kılıç, yazıda Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardım ve aldığı yükün görmezden gelindiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yabancı savaşçılar konusuna gelince, Türkiye elinden gelenin en iyisini yapıyor. 10 binden fazla kişi için Türkiye'ye giriş yasağı getirdik, 2 bin civarındaki kişinin girişini geri çevirdik. Bunu nasıl yapabilirsiniz Ancak istihbarat bilgileriyle. İstihbarat oranlarına baktığımızda ise, 10 bin kişilik listenin belirlenmesinde Batılı ülkelerin istihbarat katkısı sadece yüzde 18. Türkiye'ye girişini reddettiğimiz 2 bin kişiyle ilgili Batı ülkelerinden elde ettiğimiz istihbarat ise sadece yüzde 50. Dolayısıyla Türkiye ile yeteri kadar istihbarat paylaşımı yapmıyorsunuz ve sonrasında da suçu Türkiye'ye atıyorsunuz. Bu seçici bir ahlak anlayışıdır ve seçici ahlaksa ahlaksızlıktır".

''AYNI SATIRI OKUMUYORUZ BELKİ AMA AYNI SAYFADAYIZ''

Kılıç, Türkiye ile ABD'nin "aynı sayfada" olup olmadığına ilişkin soruya da, "Sizi temin ederim ki Türkiye ile ABD aynı sayfada, belki aynı satırı okumuyoruz ama aynı sayfadayız. Mükemmel bir evlilik yoktur, mükemmel çiftlerde bile farklı görüşler olur. ABD ve Türkiye işlevsel bir stratejik partnerdir. Farklı görüşlerimiz olabilir ama bu stratejide değil taktiklerde" ifadesini kullandı.