Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzurum Şubesi tarafından sürdürülen, “Söylenecek Çok Söz Var” sohbet programlarının bu haftaki konuğu Prof.Dr.Bahattin Türetken oldu.
“Teknoloji Öngörü Sunumları” başlığı altında slaytlarla sunumunu yapan ve katılımcılarla sohbet eden Türetken; Yeni Türkiye denildiğinde özellikle teknoloji alanında ne anlamamız gerektiğini detayları ile anlattı.
Türetken, “Hedeflerimiz net olmalı. Hedefimiz bir otomobil yapmak değil, süregelen alışkanlıklara meydan okuyan bir araç (otomobil) yapmak olmalı. Mevcut bir teknolojik ürünü üretmek hedef değildir. Türkiye işte bunu gerçekleştirmek istiyor."dedi.
Güç merkezi olmak, adalet birliğini hayata sokmak, dünya birliğini tesis etmek, nurani bir çağ başlatmak (İstanbul’un fethi gibi), zulmün değil mananın hakim olduğunu bir sistem için çalışmanın gerekliliğine dikkat çeken Türetken; Erzurum gibi illerin mevcut jeopolitik konumlarının iyi değerlendirilmesi halinde dünya kentleri ile yarışacak teknolojik üretimlerin ve yazılımların merkezi olabileceğini söyledi.
TÜBİTAK’ta geliştirilen milli projelerde görev alan Türetken, Türkiye’nin milli uçak, milli roket ve bunlara benzer bir çok üretimi kendisinin yapması ile özellikle 2023 hedefleri açısından önemli adımlar atılacağını, bunun da istikrar ile ilgisi olduğunu vurguladı.
Sohbet programına katılan dinleyicilerin büyük bir dikkatle takip ettiği sunumdan sonra soruları cevaplandıran Prof.Türetken’e Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzurum Şube Başkanı M.Hanefi İspirli teşekkür etti ve Erzurumlu olarak, Türkiyeli olarak Türetken Hoca gibi isimlerin olmasından gurur duyduklarını söyledi.
Gerçekleştirilen bütün programlarda plaket yerine kitap hediye etmeye devam ettiklerini söyleyen İspirli Prof.Dr.Bahattin Türetken’e şubenin kendi yayını olan “Üç Karanfil “ kitabını hediye etti.