Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, çiftçileri ürünlere büyük zarar veren tarla farelerine karşı uyardı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, tarım alanlarına zarar veren tarla farelerinin maddi kayba sebep olduğunu söyledi. Çiftçilerin ekili tarlalarını kontrol etmelerini fare varsa mücadelesini yapmasını isteyen Özdemir, “İlaçlanacak tarlanın bir gün önceden gezilerek bütün fare deliklerini kapatılması, ertesi gün fareler açılan işlek deliklerin içine tahta kaşık ile el değdirmeden beşer adet zehirli buğday tanesi atılarak farelerle mücadele edilmelidir” dedi.
İlaçlama yapılırken üreticilerin mutlaka eldiven kullanması gerektiğini dile getiren Özdemir, “Zehirli buğdayın evcil hayvanlardan, gıda ve sudan uzak tutulmalıdır. Fare deliklerine zehirli buğday atılırken kesinlikle hiçbir zehirli tane dışarıda kalmamalıdır. Özellikle zehirli buğdaylar kuşların ulaşamayacakları şekilde deliklerin içine atılmalıdır. Aksi takdirde kuşlar ve kuşları yiyen diğer hayvanlar da ölebilir. Bu da doğal dengeyi bozabilir. Daha sonra da çiftçilerimiz tarlaları tekrar gezerek ölen farelerini gömsünler” diye konuştu.
Lök Köyü çiftçilerinden Adnan Ertuğrul, tarlada çok sayıda fare bulunduğunu belirterek, “Fareler, ekinlere büyük oranda zarar veriyor. Bizde mecburen ilaçlamak zorunda kalıyoruz. Kuşların ölmemesi için de zehirli buğdayları fare deliklerinin içine atıyoruz. Diğer çiftçilerde tarlalarını gezerek fare olup olmadığını kontrol etsinler. Bütün çiftçiler fare ile mücadele yaparsa, daha fazla başarı elde edilir. Bir kişi yapar diğeri yapmaz ise diğer tarladaki fareler ürüyor ve çoğalıyor, mücadele başarısız kalıyor” diye konuştu.