ORDU (AA) - Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan fındık toplamak için Ordu'ya gelecek mevsimlik tarım işçilerinin konaklama alanlarını hazırlama çalışmaları sürüyor.

Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçesinde her yıl olduğu gibi dört farklı alanda oluşturulan çadır kent, ailelerin ihtiyaçlarını giderebileceği şekilde dizayn ediliyor.

İşçilerin çocuklarına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası Çalışma Örgütünün ortaklaşa yürüttüğü, "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi" projesi doğrultusunda eğitim fırsatı da veriliyor.

Proje ile 16 yaşından küçük çocukların çalıştırılması önlenerek temel eğitim almaları, sosyal ve kültürel etkinliklere katılmaları sağlanıyor.

- "Çocuklara eğitim ortamı hazırlıyoruz"

Proje Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Murat Gürkan Gülcan, beraberindeki proje ekibi ile konaklama alanlarında incelemelerde bulundu.

Gülcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 5 yıldır uygulandığını söyledi.

Mevsimlik tarım işçilerinin birkaç hafta içerisinde bölgeye geleceğini belirten Gülcan, "Biz önceden önlemlerimizi alıyoruz. Yöneticilerle koordineli şekilde 4 alanda da eksikliklerin giderilmesi noktasında yönlendirme yapıyoruz." dedi.

Gülcan, Saraycık mevkisinde 14 dönüm üzerinde tesis kurulmasının planlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki yıllarda Ordu merkezdeki mevsimlik tarım işçileri, istedikleri takdirde bu alana yerleşebilecekler. İşçilerimiz için okul, sosyal tesis, sağlık merkezi, tuvalet, banyo, çamaşırhane gibi ihtiyaçlarının da görüleceği tesisleri planladık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çalışma için yakın zamanda ilimize kaynak ulaştırılmasını bekliyoruz."

Gülcan, projede çalışan 40'ı öğretmen olmak üzere 50 kişinin 25 Temmuz-10 Eylül tarihleri arasında görev yapacağını söyledi.

Çocuk işçiliğinin önlenme noktasında aileleri takip ettiklerini vurgulayan Gülcan, şunları ifade etti:

"Mevsimlik tarım işçileri yaz aylarında ürün bazlı olarak bir, iki hafta ya da bazen bir ay çeşitli illeri dolaşıyor. Tespitimize göre bazı aileler, marttan kasım ayına kadar 7 ayrı ürünün toplanması işinde çalışıyor. Aileler, çocukları ile birlikte hareket ediyor. Bu nedenle çocuklar hem çocuk işçiliği riskiyle karşı karşıyalar hem de okuldan uzak kalıyorlar."

Gülcan, kanunlara göre 16 yaşından küçük çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu anımsatarak, "Ordu'da iki sorunu iyileştirecek model geliştirdik. Bölgemize gelen bin ile bin 500 arasındaki aileyle muhatap oluyoruz. Ailelerin çocuklarını, ilde bulundukları dönem içerisinde eğitime alıyoruz. 4 ile 16 yaş arasındaki çocuklara eğitim ortamı hazırlıyoruz." sözlerine yer verdi.