Balıkesir Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü yetkilisi Emine Ekinci, kurum olarak 2013 yılından bu yana topladıkları 5 bin 732 organ bağışı ile kurum bazında Türkiye 4. olduklarını ifade ederek “Organ bağışı koşulsuz sevgidir, herkesi organ bağışına davet ediyoruz” dedi.

Organ Bağış Haftası’nın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen bir çok etkinlikle kutladığını belirten Balıkesir Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü yetkilisi Emine Ekinci “Bizde Balıkesir Devlet Hastanesi olarak bu yıl özellikle lise ve dengi okullarla üniversitelerde organ bağış ve naklinin işleyiş süreciyle ilgili bilgilendirmeler yapmayı hedefledik. Gençler şuan da bizim geleceğimiz bu anlamda bizim için önemli bire potansiyel oluşturuyorlar. Bu konuda kurum ve kuruluşlarda da bilgilendirme toplantılarını sürdürüyoruz. Organ bağışı konusunda en önemli noktanın eğitim olduğunu düşünüyorum. Hemen olmasa da geri dönüşü mutlaka oluyor. İnsanların organ bağışı ile ilgili kavram yanılgıları ve yanlış bilinen çok şey var. Doğru bilgilendirme çok önemli. Özellikle dini bakımdan yanılgılara sahip vatandaşlarımız. Yeniden dirilirken eksik mi dirileceğiz sorusu çok soruluyor. Bu konuda Kıyamet Suresi 3. ve 4. Ayette ’İnsan, kemiklerini toplayıp birleştiremeyeceğimizi mi sanıyor? Evet, parmaklarına varıncaya kadar yeniden yapmaya gücümüz yeter’ deniliyor. Hayatımızda günde bir yada iki kere hiç tanımadığımız ihtiyacı olan birisine sadaka veriyoruz. Peki verdiğimiz o sadaka ile ne yaptığını biliyor muyuz.? Yaşarken bağışta bulunmak gerçekten çok önemli. Şuan da Balıkesir Devlet Hastanesi olarak 2013 yılında bu yana 5 bin 732 organ bağışı topladık ve Türkiye’de kurum bazında sadece Balıkesir Devlet Hastanesi olarak Türkiye’de 4. sıradayız. Tüm vatandaşlarımızı organ bağışına davet ediyoruz”dedi.

Hastanemiz bölge birincisi

Atatürk Şehir Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörleri A.Ömer Atsal ve Fuat Çöken’in çalışmaları sonucunda 13 donör ile bölge liderliğini sürdürüyor. Fuat Çöken ise yaptığı açıklamada “Ülkemizde halen 20 bin acil, 60 bin böbrek, 2 bin 500 karaciğer, bin civarı kalp nakli bekleyen hastamız mevcuttur. Bağış sayısı yetersiz olduğu için bu sayılar maalesef azalmamakta ve organ bekleyen hastalarımız donör sayısı yetersiz olduğundan beklerken hayatlarını kaybetmektedirler. Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğü olarak bu yıl 13 donör ile bölge lideri olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Toplumumuzun organ bağışı hakkında bilincini arttırmak için sürekli eğitimler düzenlemekteyiz. Bugüne kadar 12 bin insana organ bağışı egitimi verdik hastane olarak ve halen daha devam ediyoruz. Hastanemizi ve Balıkesir’i bu sene Çek Cumhuriyeti Prag , İsvicre. İspanya Barselona’da bilimsel çalışmalarımız ile temsil ettik. Tüm vatandaşlarımızı organ bağışına davet ediyoruz”şeklinde konuştu.