Canik ilçesinde bulunan okullarda, "68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" nedeniyle, Canik Toplum Sağlığı Eğitim Koordinatörü Mustafa Kocaoğlu, vatandaşlara "Hastalıklardan Değil, Geç Kalmaktan Kork" sloganıyla eğitim seminerleri verdi. Canik Toplum Sağlığı Eğitim Koordinatörü Mustafa Kocaoğlu, eğitimler süresince pek çok insana ulaşacaklarını söyledi.

Amaçlarının verem hastalığı ile ilgili insanları bilinçli kılmak ve bulaşıcı bir hastalık olan veremden korunma yollarını anlatmak olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Hastalık yapan verem mikrobunun akciğerlerde hastalık oluşturmalarına rağmen kemikler, eklemler, böbrekler sindirim sistemi, omurga gibi organ ve sistemleri de etkileniyor. Tüberküloz (verem) hastalığının önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen, toplum açısından da önemli bir hastalıktır. Tüberküloz hastalığı etkili bir şekilde tedavi ediliyor olmasına karşın, halen tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını korumaktadır. Tüm dünya nüfusunun yaklaşık olarak üçte biri verem mikrobu ile enfekte, bu enfekte kişilerin yüzde 5-1’ u yaşamlarının bir döneminde hasta olmaktadır” dedi.

VEREM NASIL BULAŞIR?

Veremin sağlam insanlara nasıl bulaştığını açıklayan Mustafa Kocaoğlu, “Mycrobacterium tüberkülozis basili tarafından oluşan verem hastalığı hava aracılığı ile hasta insanlardan sağlam insanlara bulaşır, bulaştırıcı olan hastalar tedavi görmemiş balgamında ARB pozitif olan akciğer ve larinks tüberkülozlulardır. Nefer vermekle, özellikle öksürme, hapşırma, konuşma ile mikroplar havaya saçılır, sağlam kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar, hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır. Bunlar aile bireyleri, aynı evi paylaşan kalabalık aileler, iş yeri arkadaşları olabilir” diye konuştu.
Hastalıklardan korunmak için en basit yöntemin el temizliği olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Ellerimizi sürekli yıkayıp temizlemeyle hastalıkların yüzde 50’sini engelleyebiliriz" şeklinde konuştu.