19 Mayıs Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün hazırladığı "Yaşlı Ceviz Ağaçları Çeşit Değiştiriyor Projesi” kapsamında ceviz ağaçlarına, çeşit değiştirme aşısı yapılıyor.

Proje kapsamında 19 Mayıslı çiftçiler ve ilçe müdürlüğü teknik personelin “aşıcı eğitimi” alması sağlandı.

Proje eğitimi 19 Mayıs Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti. Eğitimde Prof. Dr. Ümit Serdar sunum yaparak ceviz aşılamasında uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verdi. Ceviz aşılama eğitiminde uygulamalı olarak ceviz aşısı yapıldı çiftçilerin uygulamalı olarak aşı yapması sağlandı.

Projede çiftçilerin aşılamada kullanacakları malzemelerde Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığına sunulan proje sayesinde hibe olarak çiftçilere verildi. Hibe olarak verilen aşı bıçağı, budama makası, parafilm, aşı bandı, testere ve chandler çeşidi aşı kalemleri çiftçilere teslim edildi. Bu sayede çiftçilerin kendi aşılarını yapacak teknik beceriye ulaşması ve verimsiz yaşlı ağaçların kesilmesi, yok edilmesi yerine ceviz ağaçlarının aşılanarak verimli hale getirilmesine katkı sağlanması amaçlandı. Toplantıya katılan çiftçiler arasında bulunan down sendromu hastası Bilsu Bilgin de yer aldı. Babasının da desteği ile tarımsal konulardaki eğitimleri kaçırmadan takip etti.

Eğitime 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı personeli Ziraat Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, İlçe Müdürlüğü Proje Ofisi Teknik personelleri Ziraat Mühendisi Halit Kıvanç Sekban, Emel Kocaman, Dilek Keskin ve 19 Mayıs Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Teknik personelleri ve proje faydalanıcıları çiftçiler katıldı.