Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz haftalarda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için çalışmaların devam ettiğini ve en yakın zamanda açıklayacağını duyurmuştu. Milyonlarca EYT'li, EYT'nin ne zaman çıkacağını merak ederken, 6 milyon EYT'liyi etkileyecek yeni bir detay ortaya çıktı. EYT primi eksik olan emekli adayları için masada 3 seçenek var. 

EYT NASIL ÇIKTI? 

8 Eylül 1999'da çıkartılan yasa ile yıl ve prim şartının yanına yaş şartı getirildi. Yaş şartı, kademeli olarak işe giriş tarihine göre değişiyor. EYT'liler bu yaş şartına takıldıkları için emekli olamıyorlar. Bu durumda yılını ve primini tamamlamış olarak EYT'liler emeklilik hakkının verilmesini bekliyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak işe başlayan birçok vatandaşın henüz primleri tamamlanmamış durumda. Kimisi çalışma imkanı bulamadığından kimisi de kayıtsız çalıştırıldığı için yeterli prime ulaşamadı. Bu sigortalılar da EYT kapsamına girmek istiyorlar.

EYT PRİMİ EKSİK OLANLAR İÇİN SEÇENEKLER

EYT primi eksik olan emekli adayları için masada 3 seçenek var. 

1) EYT primi eksik olan vatandaşların primlerini tamamladıklarında emeklilik hakkı kazanmaları. 

2) 3600 prim günü ile kısmi emekli olmaları.

3) EYT primi eksik olanların, primlerini borçlanma yöntemleriyle tamamlamaları. Kadınların doğum, erkeklerin askerlik borçlanmalarıyla bu primleri tamamlama imkanları bulunuyor.

3600 GÜN YETERLİ

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup EYT kapsamındaki vatandaşların 3600 günle yani 10 yıllık primle emekli olma imkanları bulunuyor. Eğer yeterli primi tamamlama imkanı yoksa 3600 gün (10 yıl) de emeklilik için yeterli oluyor.
İlk olarak sigortalılık süresinin 15 yıla tamamlanması lazım. İkinci olarak 4A (SSK) kapsamında 3600 gün primin ödenmesi isteniyor. Üçüncü olarak da kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaşın dolmuş olmasına bakılıyor. Bu üç şartı tamamlayanların emekli edilme beklentileri bulunuyor. 

ASKERLİK VE STAJ TALEBİ 

8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olup askerlik borçlanmasıyla işe girişi 8 Eylül 1999 öncesine çekebilenler de kendilerinin EYT'li sayılmasını talep ediyor. Askerlik sigortadan önce yapılmışsa borçlanılan gün kadar işe giriş tarihi de geri çekilerek ayrıca bir avantaj da kazanılıyor.

Staj sigortasının başlangıç sayılıp sayılmayacağı da merak konusu. Stajını 9 Eylül 1999 öncesinde yapmış ancak çalışmaya daha sonra başlamış olanlar da EYT kapsamına girebilecek.

Bir diğer talep de esnaf ile ilgili. 4 Ekim 2000 öncesinde oda ve vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnaf geriye dönük borçlanma talep ediyor.

EYT DÜZENLEMESİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT düzenlemesinin yıl sonunda netleşmesi ve 2023'ün ilk aylarında yasalşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.