Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde bağlarda rekolte kaybına yol açan ’Salkım güvesi’ zararlısına karşı ’Japon Tuzağı’ adı verilen yöntemle önlem alınmaya başlandı.
Dünyaca ünlü Sultaniye üzümlerinin yetiştirildiği Sarıgöl’de, bağlarda rekolte kaybına yol açan ’Salkım güvesi’ zararlısına karşı ’Japon Tuzağı’ adı verilen Feromon tel ve kapsüllerin üzüm asmalarının çubuklarına takılmasına başlandı.
Sarıgöl ve çevresinde son yıllarda giderek yaygınlaşan yeni farklı teknoloji ile üzüm bağlarının salkım güvesine karşı feromon tel ve kapsüllerle mücadelenin başladığını belirten Ziraat Teknikeri Akif Ergün, "Salkım güvesine önlem olarak, feromon tel ve kapsüller ile mücadele başladı. Salkım güvesi için kullanılan feromon tel ve kapsüllerin üzerinde kaplı olan maddenin kokuyla zararlı kelebeklerin dişisi ile erkeği birbirlerini bulamıyor ve çiftleşme olmadığı için üründe zarara yol açan yumurtlama olayı gerçekleşmiyor. Bu teknolojiye üzüm üreticilerimiz ’Japon tuzağı’ ya da ’Feromon Tuzağı’ demekteler. Bu sistem çok yararlı olmakta ancak feromon sistemi yapan bağın komşuları da aynı uygulamayı yaptıklarında uygulama daha başarılı sonuçlar veriyor." dedi.
Üzüm bağlarında Salkım güvesine karşı yapılan uygulamanın ayrıca, devlet tarafından da dekar başına 35 TL destekleme yapıldığını belirten Ergün, "Üzüm üreticilerimiz, teknolojik uygulamanın desteklendiğini öğrenir, öğrenmez bağında uygulamayı yapmaya başlıyor. Her yıl salkım güvesi ile mücadelede etkin olan tel ve kapsüllerle üzüm bağlarına bağlanmasının yaygınlaşmakta olduğunu da sözlerine ekledi.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise, "Sarıgöl’de 90 bin dekarlık alanda üzüm bağımız var. Bu uygulama bağlarımızın yüzde 60’ında yapılmaktadır." diye konuştu.
Öte yandan üzüm üreticisi Ali Buldanlı ise uygulamanın yararlı olduğunu belirterek, "Her yıl, tel veya kapsül ile bağlarımıza yedişer adım aralıklarla bu tuzaklardan kurmaktayız. Yararlı oluyor ancak tuzak kurulan bağların çevrelerinin de aynı uygulamayı yapması gerek. Çoğu bağcılar da yapıyor." dedi.