Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 81 ildeki sağlık yöneticileriyle video konferans yaparak sürpriz hasta ziyaret memnuniyetini değerlendirdi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 16 Ocak’ta Antalya’da düzenlenen “Sağlık Bakanlığı Koordinasyon, Değerlendirme ve Planlama Toplantısı”nda hastanelerden hizmet alıp taburcu olan hastaların evlerinde habersiz olarak ziyaret edilip istek şikayetlerin not edilmesi ve gereğinin yapılması talimatını vermişti.
1 Şubat’ta başlayan uygulamanın geri dönüşleri değerlendirilmeye başladı. Bakan Müezzinoğlu, Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi’nde (SAKOM) 81 ilin yöneticileriyle görüşerek değerlendirme yaptı. Telekonferans ile yapılan görüşmelerde “Sürpriz Ev Ziyaretleri” her yönüyle değerlendirildi.
Müezzinoğlu yöneticilere ziyaret sayılarını ve geri dönüşlerin nasıl olduğunu sordu. Tespit edilen aksaklıkların giderilmesi talimatını verdi. Bakan Müezzinoğlu ziyaretlerin geniş bir yelpazede yapılmasını istedi. Hastane hizmeti alan kadar aile hekimi, 112 ail ve evde sağlık hizmeti alan hastaların da ziyaret edilmesini söyledi. Ziyaretlerin 4’te birinin eşlerle yapılması da ilkesel olarak kabul edildi.
Hasta memnuniyetinin değerlendirildiği tek yöntem ev ziyareti değil. Mesai dışı hastane ziyaretleri de bir başka yöntem. Bakan Müezzinoğlu sağlık yöneticileriyle mesai dışı hastane ziyaretlerini de değerlenirdi.
10 GÜNDE 11 BİN 922 HASTA ZİYARET EDİLDİ
Yurt genelinde, 9 Şubat - 18 Şubat arası 10 günlük süreçte 11 bin 922 hasta evde ziyaret edildi. Ziyaretler sonrası yapılan değerlendirmelerde hastaların yüzde 49’u hizmetlerden çok memnun, yüzde 45’i ise memnun olduğunu belirtti. Yüzde 2’si ise memnun olmadığını söyledi.
Bitlis, Şırnak, Bayburt, Nevşehir, Erzincan, Yalova, Hakkari,Trabzon ve Zonguldak’ta memnuniyet oranı yüzde 100 olarak tespit edildi. İl bazında en çok ziyaret 720 ziyaret ile İstanbul’da gerçekleşti. En çok ziyaret yapan yönetici 66 ziyaret ile Yozgat İl Sağlık Müdürü Fatih Şahin oldu. Hastaların yüzde 87’si ambulansın zamanında geldiğini, yüzde 13’ü ise geç kaldığını belirtti.
Ziyaret edilen hastaların yüzde 53’ü kadın, yüzde 47’si erkek. Kadınların yüzde 49’u, erkeklerin ise yüzde 50’si hizmetlerden çok memnun olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, SAKOM’da yaptığı görüşmeler sonrası projenin detayları ve hedeflerle ilgili bilgi verdi. Müezzinoğlu projeyi Bakanlar Kurulu’nda anlattığını ve uygulamanın takdirle karşılandığını anlattı.