Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, tarihi cami ve mekânları gezerek restorasyonların bir an önce bitmesi için talimat verdi.

Vali Ustaoğlu, restorasyonu tamamlanan tarihi camileri gezerek Cuma namazını Merkez Ulu Camii’nde kıldı. Ardından Bitlis’e özgü kıymalı pide yiyerek iş yerlerini gezen Vali Ustaoğlu, vatandaşlarla sohbet ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi. Sorunlarını iletmeye gelen her vatandaşı dinleyen Ustaoğlu, daha sonra restorasyonu tamamlanan Bitlis Merkez Şerefiye Camii’nde incelemelerde bulundu. Ustaoğlu, tarihi camide abdest alınacak yerin olmayışı ve restorasyondan sonra camilerde oluşan damlama ve rutubete karşı önlemin alınması için Vakıflar Bölge Müdürlüğüne talimat verdi.

Ziyaretlerinin ardında açıklamada bulunan Vali Ustaoğlu, “Önce Şerefiye Cami ve ardında şu an içerisinde bulunduğumuz Kureyşi Camimizi ziyaret ettik. Her ikisi de daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından restorasyonu yapılmış, ama maalesef bir takım eksiklikleri tespit ettik. Bölge müdürümüz, bu eksiklerin giderilmesi noktasında yüklenici firmayla derhal temasa geçecekler. Özellikle Kureyşi Camimizin çatısında meydana gelen akıntı, kenar duvarlarında meydana gelen sızıntı, rutubet ve nemin giderilmesi noktasında gerekli talimatımızı verdik. Bir dahaki gelişimde inşallah buradaki sıkıntıları giderilmiş vaziyette göreceğiz” dedi.

Ustaoğlu, tarihi Şerefiye Camii’nde yaptığı incelemelerde abdesthanenin ve tuvaletinin bulunmayışının kendisini üzdüğünü ve bunun için gerekli talimatı verdiğini ifade ederek “Tarihi Şerefiye Camii’nde yaptığım incelemelerde abdesthanesinin ve WC’sinin bulunmayışı bizi üzdü. Yani ecdadımızın yüzyıllar öncesinde yapıp bizlere emanet olarak bıraktığı bu eserler, bizim için çok önemli ve korunması gereken eserlerdir. İnşallah bu konuda gerekli çalışmamamızı yapacağız. İhtiyacın bir an önce giderilmesi noktasında gayret edeceğiz” diye konuştu.

Bitlis’in çok önemli ve kadim bir şehir olduğuna dikkat çeken Ustaoğlu, “Anadolu’da Müslümanların ilk otağını kurduğu ve Anadolu’dan Balkanlara kadar İslam’ın sancaktarlığını yapmış, çok önemli müderrisleri yetiştirmiş, çok önemli zatları kendi bünyesinde barındıran, 70’in üzerinde sahabenin medfun olduğu bir şehir. Bu şehrimizin tarihi derinliklerinde, bizim inancımızda ve kültürümüzde gerçekten çok ayrı bir yeri var. Yani beş minareli diye tabir edilen bu şehrimizin, inşallah biz bu anlamdaki tarihi eserlerini gerek korunması, gerek yeni kuşaklara aktarılması konusunda gerekli çalışmayı yapmamız lazım. Bunun için geldiğim günden beri sokak sokak gezmeye çalışıyorum. Gerek belediyemizin ihtiyaçları noktasında, gerekse de vatandaşlarımızın ihtiyaçları noktasında tespitlerimizi yoğun bir şekilde yapmaya çalışıyoruz” dedi.