İSTANBUL (AA) - Uluslararası Biruni Sempozyumu ve Usturlab Çalıştayı, birçok akademisyen ve öğrencinin katılımıyla Biruni Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, sempozyumun açılışındaki konuşmasında, sempozyum ile 11. yüzyıla adını vermiş ve dünya bilim tarihçileri tarafından "evrensel deha" olarak kabul edilen Müslüman bilim adamı Ebu Reyhan el-Biruni’yi daha iyi tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Gökbilim, matematik, doğa bilimleri, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla tanınan Biruni’nin bilime katkısının çok büyük olduğunu vurgulayan Yüksel, eczacılık üzerine ilk kitabı Biruni’nin yazdığını, yazdığı diğer kitapların da yıllarca Avrupa’da okutulduğunu ifade etti.

Yüksel, bilime bakışının farklı olduğunu belirterek,"Biruni’nin çalışmaya olan azmini ve bilime olan tutkusunu kendimize şiar edineceğiz." dedi.

Biruni'nin yıllarca ürettiği bilginin bilim dünyasında yer ettiğini aktaran Yüksel, Biruni'nin bin yıl önce enlem ve boylamları ilk defa tanımlamayı başardığını, ölçüm aletlerini gittiği her yere çok zahmetli olmasına rağmen götürdüğünü bildirdi.

Yüksel, dünyanın yarı çapını ve çevresini ilk defa Biruni'nin bin yıl önce hesapladığını aktardı.

Biruni'nin dönemin bilim insanları ile mektuplaştığını dile getiren Yüksel, bin yıl önce ışık hızının ölçülüp ölçülemeyeceğini sorduğunu kaydetti.

Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başarının sırrı işin kuralını öğrenmektir. O işi yılmadan herkesten iyi yapmaktır. Bilim öğrenmek için dil problemini öğrenmek de gerekiyor. Önce kendimizi keşfedeceğiz. Zaferlerin en büyüğü insanın kendisini keşfetmesidir. Her zaman Biruni'nin çalışma azmini ve bilime olan tutkusunu örnek alacağız. Onun için Türkiye'nin en kapsamlı sağlık üniversitesine Biruni'nin adını koyduk. Ona layık olmaya çalışacağız."

- "Biruni, insanlık için ortak bir değerdir"


Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa da sempozyumun Biruni'nin bilim dünyasının geleceğinde ne anlama geldiğini anlayabilmek için önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayarak, Biruni'nin İslam dünyasının pozitif bilimlerdeki zirve isimlerinden birisi olduğunu vurguladı.

Biruni'nin ölüm döşeğinde bile bilimsel sorulara yanıt aradığını belirten Karlığa, "Biruni'nin her eserinin her satırı araştırma ve inceleme sonucudur. Biruni, insanlık için ortak bir değerdir." yorumunu yaptı.

Hollanda Utrecht Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jan Hogendijk ise Biruni'nin bilime katkılarıyla benzersiz bir bilim insanı olduğunu ifade etti.