Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde yaşayan Ferit Berber, 65 yıldır dede mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Osmanlı dönemi berberlerinden ’Ali Berber’in torunu olan ve 12 yaşındayken ata mesleğini babasından öğrenen ilçenin en eski ve yaşlı berberi 77 yaşındaki Ferit Berber, sabah erken saatlerde dükkanını açtıktan sonra, Kur’an-ı Kerim okuyup, dua ediyor ve müşterilerini beklemeye başlıyor.

Berber, 65 yıldır mesleğini severek sürdürmeye çalıştığını belirterek, bugüne kadar birçok çırak yetiştirdiğini ifade etti.

Soyadı Kanunu’nun çıkması ile 1934 yılında dedesinin mesleğini soyadı olarak aldığını anlatan Berber, "Osmanlı döneminden bugüne kadar aile olarak dedemizden kalan mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Askerde de berberlik yaptım. Oğlum dördüncü kuşak olarak mesleğini devam ettiriyor. Sağlığım yerinde olduğu sürece mesleğimi sürdüreceğim inşallah" diye konuştu.

Geçmişte berberliğin zor şartlar altında yapıldığını belirten Ferit Berber, "Eskiden berberlik yapmak çok zordu. Yürüyerek ya da merkeplerle köylere berberlik yapmaya gider, geceleri kandil ışığında tıraş yapardık. O dönem berberler aynı zamanda sünnet yapar, diş çekerdi" şeklinde konuştu. (HCA-EFE)