Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ), 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Haftası etkinlikleri kapsamında “Vatan Milletindir” adlı bir panel düzenlendi.

Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksekokulunun (BESYO) konferans salonunda gerçekleşen panelin başkanlığını BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Haftası münasebetiyle düzenlenen programa katılan herkese teşekkür etti. Prof. Dr. Yardım, “15 Temmuz gerçekten acı bir geceydi. Canı pahasına istiklalini, istikbalini, vatanını müdafaa eden bütün milletimize buradan şükranlarımı ifade ediyorum. 249 şehidimiz, 2 binin üzerinde gazimiz oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, ruhları şad olsun. Gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Yeryüzünde şahadete bu kadar hazır hiçbir millet yoktur. Başkomutanın tekbir sözüyle başlarına ne geleceğini bilmeden sokaklara döküldüler. Bizim bu asil duruşumuz olduğu sürece, Allah’ın yardımı ile hiçbir şeyden korkmamalıyız. Zaten hiçbir şeyden korkmuyoruz. Kaygı duymaya bile gerek yok. Onlar kaygılansınlar, bizden korksunlar, 2023 hedeflerine tereddütsüz hızlı bir şekilde yürüyoruz. İstedikleri kadar plan yapsınlar, bize bir şey yapamazlar. Biz yolumuzdan ayrılmıyoruz ve ayrılmayacağız da. Bizim sadece kendi topraklarımızda değil, sınırlarımız dışında da huzuru, güveni ve kardeşliği tesis etmemiz lazım. Bir şeyi iyi bilmemiz gerekiyor. Bizim gücümüz birliğimizdedir, kardeşliğimizdedir. Biz güçlü olmak istiyorsak, Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız ve hep birlikte Türkiye olacağız” dedi.

Ülke tarihinde çok sayıda darbe, darbe girişimi ve muhtıra olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ise, darbeleri üç gruba ayırabileceklerini anlattı. Demirtaş, “Birincisi, siyasetin ve genel manada toplumun bir tepki göstermediği darbeler, ikincisi siyasi otoritenin kısmen tepki gösterdiği darbeler, üçüncüsü ise siyasi otoritenin ve milletin topyekûn tepki gösterdiği darbeler. 15 Temmuz darbe girişimine karşı bütün milletimiz ve onun temsilcisi durumundaki Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz destansı bir direniş sergilemişlerdir. 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında millet topyekûn bir seferberlik ruhu içerisinde hareket etmek koşuluyla bütün darbecilere, şer odaklarına ve paralel yapıların tamamına dur diyerek onları ağır bir yenilgiye uğratmış ve milletin kaderini değiştirmişlerdir. Bu vesileyle bu muazzam direnişi gösteren milletimizi saygı ile selamlıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Program, 15 Temmuz slayt gösterisinin ardından Yrd. Doç. Dr. Erdem Karaca’nın “Bir Darbeye Tanıklık Etmek”, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özdemir’in “Darbe ve Yanlış Din Algısı”, Okutman M. Zahid Kuldaş’ın “15 Temmuz Darbe Girişimine Halkın Tepkisi”, Yrd. Doç. Dr. Adem Palabıyık’ın “15 Temmuz Sosyolojisi Üzerine Değerlendirmeler” ve Yrd. Doç. Dr. Hatice Özdil’in “15 Temmuz Darbe Girişimi İle İlgili Yazılmış Kitaplar” konulu sunumlarıyla sona erdi.