Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "Türkiye’deki iş insanlarına şunu söylemek istiyorum, siz iyi yatırımcılar, fırsatları keşfeden kişiler olarak biliniyorsunuz. Venezuela da fırsatların olduğu bir ülke. Size her türlü şartı sağlamaya hazırız" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de yer aldığı Türkiye-Venezuela İş Forumu’na katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora ve çok sayıda davetli katıldı.

Venezuela’nın eski Devlet Başkanı Hugo Chavez döneminde de Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatan Maduro, o zaman da iki ülke arasındaki yatırımları artırmak istediklerini ancak kalıcı iş birliğini sağlamada bazı zorluklarla karşılaştıklarını ve ülkesinde yaşanan dönüşüm nedeniyle arzu edilen ilerlemeyi gerçekleştiremediklerini ifade etti. İlişkilerin yeni bir etaba girdiğini kaydeden konuk Devlet Başkanı Maduro, "Çok ısrarlı bir şekilde Venezuela’da yeni bir ekonomik model oluşturacağız. Çok verimli olacak, arzumuz zenginliği çeşitlendirmek" dedi.

"Türkiye’deki iş insanları fırsatları keşfeden kişiler olarak biliniyor"

Türk insanını fırsatları keşfeden kişiler olarak tanımlayan Maduro, "Artık motorlarımızı çalıştıracağız ve zenginliğe ulaşma noktasında ürün çeşitliliğimizi artıracağız, ekonomiye yenilikler getireceğiz. O yüzden Türkiye’deki iş insanlarına şunu söylemek istiyorum; siz iyi yatırımcılar, fırsatları keşfeden kişiler olarak biliniyorsunuz. Venezuela da fırsatların olduğu bir ülke. Size her türlü şartı sağlamaya hazırız" şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanı Zeybekci ise, Türkiye ve Venezuela arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için gerekli alt yapıyı oluşturduklarını kaydederek, “Ticaret, finansman, bankacılık alanlarında çok önemli kolaylıkların getirileceği altyapıları hazırlıyoruz. Önümüzdeki süreçte size düşen sadece karşılıklı olarak bir araya gelmektir. Bunun için biz harekete geçeceğiz. Önümüzdeki süreçte de Ekonomi Bakanlığı ve DEİK eliyle çok güçlü bir iş dünyası ekibiyle Venezuela’ya gideceğiz. Bu sefer sizleri şirket şirket eşleştirecek, iş yapar hale getireceğiz” dedi.

Programda yaptığı konuşmada küreselleşen dünyada ülkeler arası işbirliğinin önemine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Artık dünya tek bir ekonomik pazar haline geldi. Günümüzde her alanda yeni yönler, yeni alanlar karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle ülkeler küreselleşmenin hızlandırdığı değişim ortamına uyum sağlayacak yeni yapılanmalara yönelme mecburiyetindedir. Ülkeler zenginleşmeye devam etmek için değişen şartlara uyum sağlamaya mecbur. Diğer taraftan bugün küresel ticaretin yavaşladığı, büyümenin hız kestiği, jeopolitik risklerin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Teknoloji mesafeleri kaldırırken, ülkeler mesafe tanımaksızın birbirine daha fazla ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullandı.