- Orta Doğu’da ABD, İsrail ve İran arasında çatışmaların şiddeti artıyor.
- Milli Savunma Bakanlığı İran’dan ateşlenen balistik mühimmatın imha edildiğini açıkladı.
- NATO hava savunma sistemleri Türkiye yönüne ilerleyen mühimmatı havada etkisiz hale getirdi.
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile telefon görüşmesi yaptı.
- İran’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak Türkiye’nin tepkisi iletildi.
- Resmî kaynak: Milli Savunma Bakanlığı, NATO ve Dışişleri Bakanlığı açıklamaları.
ORTA DOĞU’DA GERİLİM TIRMANIYOR
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı saldırılarla başlayan çatışmalar bölgede şiddetini artırarak devam ediyor. İran ise bu saldırılara karşılık olarak hem İsrail’i hem de bölgede bulunan ABD üslerini hedef alan saldırılarını sürdürüyor. Karşılıklı hamlelerle büyüyen gerilim, Orta Doğu’da tansiyonu en üst seviyeye taşıdı.
İRAN FÜZESİ TÜRKİYE HAVA SAHASINDA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
Bölgedeki gerginlik sürerken Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İran’dan ateşlenen ve Irak ile Suriye hava sahasını geçerek Türkiye yönüne ilerlediği belirlenen bir balistik mühimmatın Doğu Akdeniz’de konuşlu NATO hava ve füze savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, söz konusu mühimmatın Türk hava sahasına yöneldiğinin tespit edilmesi üzerine NATO unsurlarının zamanında müdahalede bulunduğu ve tehdidin havada etkisiz hale getirildiği belirtildi.
İRAN BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA ÇAĞRILDI
Yaşanan gelişmenin ardından Türkiye diplomatik girişimlerini hızlandırdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek Türkiye’nin tepkisini iletti.
Bununla birlikte Türkiye’den yeni bir diplomatik adım daha geldi. Edinilen bilgilere göre İran’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Görüşmede, NATO savunma sistemleri tarafından düşürülen balistik mühimmatla ilgili Türkiye’nin tepkisinin büyükelçiye iletildiği öğrenildi.
ABD’DEN İLK AÇIKLAMA
Yaşanan gelişmelerin ardından ABD’den de ilk değerlendirme geldi. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, düşürülen füze ile ilgili açıklamasında durumdan haberdar olduklarını belirterek, olayın NATO’nun kolektif savunma maddesi kapsamında değerlendirilmesini beklemediklerini söyledi.
Hegseth açıklamasında, “Bundan haberdarız. Nasıl bir füze yakalandığını görmemiz lazım. Ancak bu NATO’nun 5. maddesi gibi bir şeyi tetikleyeceğini düşünmüyoruz. NATO’nun 5. maddesi, bir NATO ülkesine yapılan saldırının tüm NATO ülkelerine yapılmış sayılması ve diğer üyelerin saldırıya uğrayan ülkeye yardım etmesini öngören kolektif savunma kuralıdır” ifadelerini kullandı.
NATO’DAN TÜRKİYE’YE DESTEK MESAJI
NATO Sözcüsü Allison Hart da konuya ilişkin yaptığı açıklamada İran’ın Türkiye’yi hedef almasını kınadıklarını belirtti. Hart, NATO müttefiklerinin Türkiye’nin yanında olduğunu vurgulayarak, İran’ın bölgede ayrım gözetmeyen saldırılarının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Hart açıklamasında, “İran’ın Türkiye’yi hedef almasını kınıyoruz ve İran’ın bölgedeki ayrım gözetmeyen saldırılarına devam etmesi karşısında Türkiye de dahil olmak üzere müttefiklerimizin yanında yer alıyoruz” dedi.
ABD VE İSRAİL’İN İRAN’A SALDIRILARI
İsrail ve ABD, Tahran ile Washington arasında yürütülen müzakereler devam ederken 28 Şubat tarihinde İran’a yönelik askeri operasyon başlattı. Bu saldırıların ardından İran da İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu bazı bölge ülkelerine yönelik saldırılar düzenledi.
İran’ın hedef aldığı noktalar arasında Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’de bulunan ABD askeri üsleri de yer aldı.
Çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikte İran’da ciddi kayıplar yaşandığı bildirildi. ABD ve İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırılarda İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkilinin hayatını kaybettiği açıklandı.
İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Kermanpur ise yaptığı açıklamada, ABD ve İsrail saldırıları sonucunda şu ana kadar 867 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.





