Emekliye bu yılın ilk 6 ayı için yapılacak zam beklentilerin oldukça altında kaldı.
TÜİK verilerine göre TÜFE oranı aralıkta yüzde 2.93, 6 aylık yüzde 37.57, 2023 yılı için ise yüzde 64.77 oldu. ENAG’a göre aralık enflasyonu yüzde 4.12, yıllık enflasyon yüzde 127.21 olarak gerçekleşti. Her iki veri arasındaki makas, memur ve emekli aleyhine giderek açılıyor. Bu denli farklılığa şaşırmamak elde değil.  
TÜİK verilerine göre 14 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emekli aylığına refah payı hariç 1 Ocak’tan geçerli yüzde 37.57 oranında artış yansıtılacak. 6 milyona yakın memur ve memur emeklisinin maaşına ise yüzde 15 toplu sözleşme zammı ve geriye dönük 6 aylık enflasyon farkı ile birlikte yüzde 49.25 oranında zam yapılacak.
En alt gelir grubuna sahip ve en düşük aylıkla bir ay ayakta durmaya çalışan işçi, esnaf, çiftçi emeklisi, dul ve yetimi yüzde 37.57 zam karşısında büyük hayal kırıklığına uğradı. Zira hayat pahalılığı altında ezilen bu kitle, en az memur emeklisi kadar yüzde 50 artış bekliyor.
Birine yüzde 50’ye yakın artış verilirken, diğerine bu oranın altında zammı layık görmek eşitsizlik ve hoşnutsuzluğu artıracağı gibi sosyal adalet ilkesine de aykırı...  
Adil olmayan karma aylık bağlama sisteminden ötürü 7.500 lira emekli aylığı ile hisseleri oranında bu tutarın çok altında para alan dul ve yetim için yüzde 37.57 artışın hiçbir anlamı olmaz. 
Milyonlarca dar gelirlinin hayat pahalılığı karşısında soluklanabilmesi için geçen temmuz ayında memura verilen 8.077 TL’lik seyyanen artışın emekli, dul ve yetimin taban aylığına yansıtılarak üzerine en az yüzde 50 zam yapılması gerekiyor. 
Anlaşılmaz tutumla memura 8 bin 77 TL seyyanen zam ödenirken, en büyük çileyi çeken emekli bu paradan yoksun bırakılmıştı. 
SSK ve Bağ-Kur emeklisinin hak kaybına uğramaması için aylıklarına yapılacak zam memur emeklisinde olduğu gibi toplu sözleşme ile saptanmalı, bunun için de emekliye sendikalaşma hakkı tanınmalı. 
Beklentiler ayrım yapılmaksızın emekli aylıklarının asgari yüzde 50 oranında artırılması yönünde. Siyaset kulislerinde yerel seçimi dikkate alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın SSK ve Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetimine yüzde 37.57 artış yerine refah payı ile yüzde 50 zam vereceği yüksek sesle dillendiriliyor.
Gariban emekli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelecek olası zam duyurusuna kilitlendi. Eğer beklediği haber gelmezse yine hüsranları oynayacak,  yine yoksullaşacak, yine hayat pahalılığı ile boğuşacak...