Son günlerde dünyanın çeşitli noktalarında görülmeye başlayan maymun virüsü vatandaşlarda korku yarattı."Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler", öldürür mü?" "Maymun Çiçeği virüsü nasıl bulaşır?" sorularının cevabı haberimizde.

Özellikle Afrika kıtasında yayılma gösteren  Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) insanları endişeye sürükledi.Tıp dünyası için Maymun çiçeği virüsü yeni bir virüs değil.Bu virüs tarihte ilk olarak 1958 yılında bir maymunda tespit edilmiştir.1970 yılında ise  Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bir insanda görülmüştür. İngiltere, ABD, Kanada ve Avrupa’nın bazı ülkeleri dışında son olarak İsrail’de tespit edilen maymun çiçeği virüsü ile ilgili DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) acil toplanma kararı almıştı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Yeni olmayan Maymun çiçeği  virüsü,çiçek virüsü ailesinin bir bireyi olarak tıp dünyasında yer almaktadır.Farklı isimlerle adlandırılan çiçek virüsü ailesi insanlarda farklı hastalıklar oluşturabiliyor.Uzmanlar tarafından aktarılan bilgiye göre, bulaş özelliği açısından Kovid-19 kadar hızlı ve bulaştırılığı çok yüksek olmayan çiçek virüsüne göre de ölümcül olma oran daha düşük bir virüs. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Uzmanların aktardığına göre,Maymun Çiçeği Virüsü belirtileri şöyle; Vücutta ateş, sırt ağrısı, eklem ağrıları ve baş ağrısı olabiliyor.Halsizlik ile beraber vücutta lenf bezlerinde şişkinlik oluyor. Daha sonraki süreçte ise başta yüzde daha sonrasında da el içi avuç ayası, ayak tabanı gibi bölgelerde döküntüler,cilt değişiklikleri meydana geliyor. Döküntülerin içi sıvı dolu şekilleri de söz konusu olabiliyor.Belli bir süre sonra bu döküntülerde de bir iyileşme görülüyor.Hastalığın tanısı net bir şekilde konularak,tedavi edilebilen şikayetleri azaltan tedavinin uygulanması söz konusu olduğundan Kovid -19 gibi pandemi ihtimalinin düşük olduğunu vurgulayan uzmanlar, vatandaşları herhangi bir belirti hissettiklerinde doktora başvurmaları konusunda uyarıyorlar.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.