Dünyaca Ünlü Ekonomist Türkiye'yi Uyardı! 'Toplumsal Patlama Yaratır' Türkiye'de enflasyonun ve döviz fiyatlarındaki artışın halkın cebine dalgalar halinde yansımasına karşı uluslararası ekonomistlerin uyarıları sürüyor

Branko Milanovic, bu gidişin sonunda toplumsal patlama yaratabileceğini söyledi. Gelir dağılımı ve eşitsizlik konusundaki çalışmalarıyla bilinen ekonomist Branko Milanovic, Türkiye'deki enflasyon ve ücretler konusunda 'toplumsal patlama' konusunda uyardı.

Dövizdeki yükselişe karşılık ucuz işgücüne dayalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz sebep, enflasyon neticedir' tezi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından faiz indirimi ve piyasaya döviz satımı şeklinde uygulanırken asgari ücret görüşmeleri de bu gelişmeler etrafında devam ediyor.

TÜİK'in son açıkladığı enflasyon oranlarını gerçek dışı bulan ekonomistler ve muhalefet tepki gösterirken gelir dağılımı ve eşitsizlik üzerine çalışmalarıyla bilinen ünlü ekonomist Branko Milanovic'ten gelir adaletsizliği uyarısı geldi.

Milanovic, “İnsanlar işlerini kaybeder, ücretleri düşer ve gıda fiyatları da artmaya devam ederse eşitsizlikte bir patlama durumu söz konusu olabilir” dedi.

Milanovic, enflasyona dikkat çekerek, "Korkarım bu gerçek bir tehlike. Enflasyon ortalama bir rakamdır, ancak özellikle gıda fiyatları dünya çapında yükseldiği için, alt gelir grubunda yer alan insanların tükettiği mallardan oluşan sepet ortalama enflasyondan daha da fazla artacaktır. Enflasyonun, Türkiye'nin gelir dağılımındaki alt kesim için işleri daha da karmaşık hale getireceğini düşünüyorum. Türkiye dahil bazı ülkelerdeki hükümetlerin bunu gerçekten ciddiye alması gerekiyor. İnsanlar işlerini kaybederlerse ya da gelirleri düşer ve gıda fiyatlarında artış sürerse eşitsizlikte bir patlama durumu söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.