RİZE (AA) - Rize İdare Mahkemesi, yaylalarda yol yapımının doğaya ve turizme zarar vereceğini öne süren 9 kişinin açtığı davada, "Yeşil Yol Projesi" kapsamında yapımı süren Çamlıhemşin ilçesindeki Haczane-Huser yaylaları bağlantı yolu çalışmalarının yürütmesini, telafisi güç zararlara yol açacağı gerekçesiyle geçici olarak durdurdu.

Rize'de yaylacılık yapan davacılar Mustafa Berkay Turan, Bülent Birgül, Ayşe Altaş, Ahmet Erdoğan Akay, Serkan Akay, Fatih Şenol Tarakçı, Özay Erol ve Lütfi Sezgin, bir süre önce kentin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Haczane Yaylası ile Huser Yaylası'nı birbirine bağlayan yolun yapımının durdurulması için Orman Genel Müdürlüğü aleyhine Rize İdare Mahkemesine dava açtı.

Davacılar, dava dilekçelerinde, söz konusu alanla yapılması planlanan yol çalışmasının, Orman Kanunu ve Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu savunarak, yol yapımına izin verilirken Çevre Kanunu gereğince çevresel etkilerin ve havzanın özellikleri açısından yolun planlanması ve güzergah belirlenirken alınması gereken tedbirler açısından kapsamlı bir değerlendirme yapılmadığını savundu.

Yine yol yapılırken yörenin meteorolojik ve jeolojik özellikleri bakımından ortaya çıkabilecek hafriyatın nasıl bertaraf edileceği, ağaç kesilmesi ve bu durumun ekolojik sistem üzerindeki etkileri bakımından bir değerlendirme yapılmadığını ve yol yapımı sonrası söz konusu alanın Ayder Yaylası gibi hızla yapılaşacağını ve yerel halkın rekabet edemeyeceği lüks otel ve kaçak yapıların 2 bin 3 bin metre yükseklerde yaygınlaşacağını iddia eden davacılar, yol yapımı ile meraların parçalanacağını, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarar göreceğini öne sürdü.

Davacılar, ayrıca söz konusu yolun yapımı sırasındaki çalışmalar sebebiyle turizmin olumsuz etkileneceğini, yola araçlarıyla giren kişilerin yaylalardan geçişi sırasında araç trafiği, toz, gürültü ve diğer kirletici unsurların ortaya çıkacağını savunarak, bu gerekçelerle Haczane Yaylası ile Huser Yaylası'nı birbirine bağlayan yolun yapımına verilen iznin iptaline ve buna ilişkin yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etti.

- "Telafasi güç zararlar ortaya çıkabilir"

Talebi değerlendiren Rize İdare Mahkemesi de dava konusu Haczane Yaylası ile Huser Yaylası'nı bağlantı yolunun ormanlık alanda bulunduğunu ifade ederek dava konusu işlemin ormanlık alandaki yol yapımına ilişkin olması, yürütülmesi ve ileride hukuka aykırı bulunup yürütmesinin durdurulması veya iptali yönünde karar verilmesi halinde eski haline getirilmesi yönünden telafisi güç zararlar ortaya çıkabileceğini belirtti.

Mahkeme, bu nedenle davalı tarafın savunması alınıp yol yapımının iptal edilip edilmeyeceğine ya da yürütmesinin tamamen durdurulup durdurulmayacağına karar verilene kadar söz konusu yol yapımının yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı. Mahkeme, davalı Orman Genel Müdürlüğüne savunmasını yapabilmesi için 15 gün süre verdi.

Davacıların avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce  Haczane Yaylası ile Huser Yaylası'nı birbirine bağlayan yolun yapımının yürütülmesinin durdurulması için Rize İdare Mahkemesine başvurduklarını anlattı.

"Yeşil Yol Projesi" kapsamındaki güzergahta olan bu yolun yapımının yürütmesinin mahkemece durdurulmasına karar verildiğini söyleyen Okumuşoğlu, şöyle konuştu:

"Bu karar örnek bir karardır. Biz bu dava dışında Samistal ve Kavron yaylaları arasında yine Yeşil Yol Projesi kapsamında yapılan yolun yürütmesinin durdurulması için Rize İdare Mahkemesine müracaat etmiştik. Ama mahkeme bu davayla ilgili henüz bir karar vermedi. Söz konusu davada da Haczane ile Huser yaylaları bağlantı yoluna ilişkin kararda verildiği gibi mahkemenin bizi haklı bulacağını ve yolun yapımının yürütmesinin durdurulmasına karar vereceğini ümit ediyoruz. Bu nedenle dava konusu alanlardaki yol yapım çalışmalarının da yetkililerce doğaya zarar verilmemesi için bir an önce durdurulmasını istiyoruz."