Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fındığın önceki günlerde yeşerdiğini yağan karın dona çekmesi durumunda önemli zararlar oluşabileceğini belirterek tarım sigortasının yapılması gerektiği uyarısında bulundu.
Ordu’da 3 gündür etkili olan kar yağışı fındık üreticisini tedirgin ediyor. 30 Mart 2014 yılında yaşanan zirai don olayının ardından çok önemli oranda zarar gören fındık üreticisi aynı zararı bu yıl yaşamak istemiyor. Kar yağışının yeşeren fındığa olumsuz yönde etkisi olabileceğini ifaden Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, üreticilerin zaman kaybetmeden tarım sigortalarını yaptırmaları gerektiğini söyledi. Alternatif yöntemlerin de olduğunu vurgulayan Cörüt, bunlar içinde en önemlisinin tarım sigortası olduğunu ifade etti.
CÖRÜT: "FINDIĞIN YEŞERMİŞ OLMASI TEHLİKELİ"
2014 yılında yaşanan zirai don olayının bu yıl yaşanabilecek doğal afetlere karşı uyarıcı olduğunu aktaran Uğur Cörüt, "Geçen yıl kış ayının bitme noktasında 29-30 Mart gecesi zirai don ile karşı karşıya kaldık yaşanan zirai don sonrası üreticilerimizin yüzde 95’i zarar gördü. Bu zarar neticesinde de sigorta yaptıran üreticilerimiz zararının bir bölümünü karşılamaya çalıştı. Kar yağması ile birlikte duyarlı, sağduyulu üreticilerimiz sigortalarını yaptırdı. Kar yağmadan önce Ordu genelinde hava şartları iyi gitmiş, buna bağlı olarak da fındıkta yeşerme meydana gelmişti. Bu durum şuan için çok tehlikeli bir durum. Olası bir don olayında bu ürünler zarar görebilir" dedi.
"ZARARA UĞRAMAMAK İÇİN SİGORTA ŞART"
Kar yağışının etkili olduğu alanlarda havanın ayaz olmasına bağlı olarak alternatif yöntemlerin uygulanabileceğine değine Cörüt, en iyi çözümün ise tarım sigortası olacağını belirtti. Kar yağışı ile sigorta oranlarında artış yaşandığını ifade eden Uğur Cörüt, "Alternatif olarak üreticilerimiz dumanlama sistemine başvurabilir. Lastik, talaş, odun gibi malzemeler yakılarak alternatif bir koruma yöntemi gerçekleştirilebilir. Karın yağması ile birlikte tarım sigortası yaptırmada oldukça yoğunluk yaşanıyor. Ben üreticilerimizden gün geçmeden tarım sigortalarını yaptırmalarını istiyorum. Aracınızın kaskosunu yaptırdığınız gibi fındık bahçenizin de sigortasını yaptırmalısınız. Zarara uğramamak için kesinlikle sigortalama şart" diye konuştu.
Tarım sigortası için sayılı günler kaldığı uyarısında bulunan Cörüt, sigorta için son günün 5 Mart 2015 olduğunu sözlerine ekledi.