Iğdır’da, kırk yıl önce tapu yerine ‘söz’ ile aldığı evinde icra yoluyla çıkarılacak olan 6 nüfuslu Aras ailesi, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Iğdır merkeze bağlı Atatürk Mahallesi Aşık Veysel Caddesinde ikamet eden İrfan Aras (77), arsanın o dönem sahibi Musa Karadağ’dan tapu yerine ’söz’ vererek aldığı arsa üzerine ev yaptı. 1975 yılında aldığı arsanın üzerine 1980 yılında ev yapan Aras, 7 çocuğuyla birlikte 40 yıl burada yaşadı. Şimdi 6 nüfusuyla ikamet ettiği evinde elinde tapusu olan arsa sahibi tarafından icra yoluyla çıkarılacak olan Aras ailesi, ne yapacaklarını şaşırdı. İrfan Aras’ın eşi Sümbül Aras, şu an ikamet ettiği evinin arsasını 40 yıl önce 110 liraya satın aldıklarını ve 5 yıl sonra üzerine ev yaptıklarını belirterek “Tapuyu vermemek için 3 kez el değiştirdiler. Kardeşler ayrılınca en büyüğü olan Musa Karadağ da tapuyu kardeşi Selahattin Karadağ’a verdi, şimdi tapu bunun eşinin üzerine. Bunlarda arsayı işgal ettiğimiz için bizi icraya verdi. Kalmışız ortada, bir yerimiz bile yok, mağduruz. 40 yıllık evimizden 6 nüfusla birlikte sokağa atılıyoruz” dedi.
“EVİN ARSASINI ALIRKEN TAPU YERİNE SÖZ ALDIM”
Arsayı alırken tapu yerine ‘söz’ aldığını anlatan İrfan Aras da, “Bugün elimle emeğimle üzerine yaptığım evimden icra yolu ile çıkarılıyorum. Bilirkişiler 160 metrekarelik evime 13 bin lira değer biçti. Buna ne bir toprak alabiliyorum ne de bir ev yapabilirim" diye yakındı. Adalet isteyen Aras, "Geçmişte bizim için söz namustu. Keşke o zaman tapuyu alsaydım, şimdi mağdur olmazdım. Avukat sabah aramış ‘evi boşaltın’ diyor. Eskiden elim iş tutuyordu, çalışıyordum. Şimdi çalışamıyorum, nasıl kira ödeyeyim. Üç aylık yaşlılık maaşıyla geçiniyorum, ne yapacağımı bilemiyorum. Yardım kömürü ile kışı geçirdim. Dışarıdan gelen sığınmacılar benden daha şanslı. Devletten yardım bekliyorum" diye konuştu.
Tapu sahibi Nesrin Kardağ ise, kendi evlerinin de üzerinde bulunduğu arsanın mevcut olan tapusunun kendilerine ait olduğunu, mahkemece alınan karar doğrultusunda söz konusu ailenin mülklerinden çıkmasını istediklerini söyledi.